Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånetak stoppar unga

Det säljs färre bostadsrätter och priserna har gått ner. Bolånetaket är en förklaring. Det stänger ute framför allt unga bostadsköpare.

Annons
I köpartankar. Sebastian Benits bor tillfälligt hemma hos föräldrarna i Surahammar. Eftersom han har fast arbete räknar han med att kunna köpa en lägenhet i Västerås så fort han har sparat ihop cirka 50 000 kronor till kontantinsatsen.

Det såldes färre bostadsrätter i länet i fjol jämfört med året innan.

Snittpriset gick dessutom ner med nära 7 procent.

Fastighetsmäklare i Västerås som VLT talat säger att flera faktorer har dämpat bostadsmarknaden och att bolånetaket är en av dessa.

Fastighetsmäklaren Inga Norvik på Mäklarhuset förvånas inte av siffrorna. Hon konstaterar att fastighetsmarknaden präglas av försiktighet och att det till stor del beror på att bankerna är mer restriktiva med lån.

– Antalet unga på visningarna har minskat märkbart nu när det krävs en stor kontantinsats.

– Ska man flytta hemifrån och fått sitt första arbete har man som regel inte de pengarna och är då hänvisad till hyresmarknaden.

Johanna Rofors, mäklare på Fastighetsbyrån, ser också bankernas nya strängare lånevillkor som dämpande.

– Bolånetaket har fått effekt. Det blir en spärr, inte bara för unga.

Den som ska köpa bostad granskas hårdare av bankerna, oavsett ålder, säger hon.

Men bolånetaket kan kringgås. Bostadsköpare kan låna mer än de 85 procenten om banken tycker att köparens ekonomi tillåter ett blancolån, alltså utan säkerhet, är hennes erfarenhet.

– Så egentligen funkar det inte 100-procentigt som det var tänkt.

Jonas Ackelman, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, säger att bolånetaket gjort det svårare för unga som ska köpa sin första lägenhet. Även dyra lägenheter blir mer svårsålda.

Det märktes särskilt när bolånetaket infördes 2010.

– Då dog bostadsmarknaden. Nu har folk vant sig: det har börjat röra på sig igen.

Att Västerås ligger i Mälardalen är en fördel, enligt Jonas Ackelman. Här är chansen ändå god att hitta arbete vilket gör att bostadspriserna trots allt är stabila över tid, menar han.

Ulf Ottosson är kontorschef på SEB vid Stora torget. Han konstaterar att flera faktorer kylt ner bostadsmarknaden – bolånetaket är en.

– De som påverkas mest av det är förstagångsköpare.

Unga som ändå köper bostad i dag har pengar att lägga in ¿i kontantinsats. De har ofta föräldrar som bosparat åt dem, säger han.

SEB ger bara undantagsvis blancolån ovanpå de 85 procenten i bolån, och aldrig så att det täcker hela köpsumman, uppger han.

22-årige Sebastian Benits har just avslutat studier i Gävle och börjat arbeta i Västerås. Han känner väl till hur bolånetaket fungerar.

Därför letar han nu efter en tillfällig hyresrätt att bo ¿i under tre fyra månader samtidigt som han snålar och sparar ihop till kontantinsatsen till en bostadsrätt.

– Det går. Jag har levt på studielån från CSN.

Planen är att köpa en etta eller tvåa på Haga.

Han tycker att bolånetaket är bra trots att det försvårar för honom och andra unga.

– Ingen tjänar på att vara belånad över öronen. Priserna kan gå ner. Det finns ingen garanti att man kan sälja med vinst.

Mer läsning

Annons