Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsveterinären: Grisbonden har inte gjort något fel

När Jessica Thiel såg döda kultingar och smågrisar som såg ut att lida började hon filma för att fler skulle få se hur djuren har det. Länsveterinär Magdalena Bostedt har tittat på filmen från gården utanför Västerås och kan utifrån bilderna inte säga att det skulle strida mot djurskyddslagen.

Annons

TV Hör djurrättsaktivisten Jessica Thiels om varför hon filmade inne hos grisarna:

Under tisdagen dömdes Jessica Thiel i Västmanlands tingsrätt till dagsböter för att ha gjort intrång på en gård utanför Västerås. Hon berättar själv hur hon var på gården för att ta bilder på djuren utomhus, men hörde hemska skrik och bestämde sig för att gå in till grisarna.

När Jessica Thiel såg döda kultingar och smågrisar som såg ut att lida bestämde hon sig för att filma för att fler skulle få se hur djuren har det. Eftersom hon inte hade lov att gå in till grisarna anmäldes hon för olaga intrång, något hon dömdes för tisdagen den 11 april. Under rättegången hävdade etologen Lena Lindström, som var inkallad som vittne, att djurhållningen stred mot djurskyddslagen.

TV Se Jessica Thiels film från gården:

Något som Magdalena Bostedt, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västmanland, inte håller med om. Magdalena säger att eftersom vissa suggor kan få upp mot 20 kultingar blir alla inte livsdugliga.

– Egentligen vill man ha 12–13 normalstora grisar, men i stora kullar blir några för små. De här kultingarna ser helt nyfödda ut, de är fortfarande blöta och har slem från livmodern kvar. Man ser att några är döda men de är förmodligen dödfödda, säger Magdalena Bostedt.

Hon tror heller inte att den griskulting som ser ut att sitta fast gör det.

– Nej, jag tror att den är för svag eller kanske förlamad i bakdelen.

Magdalena Bostedt, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västmanland, säger att vid stora kullar är inte alla kultingar livsdugliga.

Hur ofta ska grisarna kollas till?

– I djurskyddslagen står det två gånger per dygn, men under den period när suggorna grisar ska kontrollerna öka. Det står dock inte hur ofta det måste vara.

På filmen ser man smågrisar som ser ut att lida, borde grisbonden inte vara där oftare och ta hand om dem?

– Det är klart att man skulle önska att någon satt där hela tiden och tog bort dem på en gång, det hade förkortat förloppet för de som är svagfödda, men djurskyddslagen kräver inte att de ska vara där 24 timmar om dygnet. Och man har ju ingen aning om de var ute en kvart efter att det här filmades och tog bort döda och döende grisar. De ser ju inte ut att ha legat länge.

Jessica Thiel reagerade på att grisarna skrek väldigt mycket, vad säger du om det?

– Det låter så här, det är inget konstigt. Grisarna pratar med varandra. Bland annat låter suggorna när de ska lägga sig. Det händer att suggor ligger ihjäl en halv kull, men här ser jag att de även har en stång som ska hindra suggan från att lägga sig på smågrisarna.

Så du kan inte se att det här strider mot djurskyddslagen?

– Jag vill egentligen inte uttala mig om det utifrån en film, men det ser inte så ut.

TV Hör ljudklippet från rättegången:

Mer läsning