Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarprotest mot fler lektioner

Utökad undervisningstid har fått lärarna på S:t Ilians skola att ta strid mot sin arbetsgivare, Proaros.

Annons

Vikande elevantal som leder till minskade intäkter – så ser verkligheten ut för Västerås grundskolor. På S:t Ilians valde man att spara genom att utöka lärarnas undervisningstid med i genomsnitt 55 minuter per vecka.

– Vi hävdar att det strider mot ingångna avtal. Men det vi vänder oss emot är att vi får mindre tid för våra elever, säger Pierre Raquette, lokalt ombud för Lärarnas riks-förbund, LR.

Pauserna mellan lektionerna krymper. Med i bland så lite som fem minuters uppehåll får lärarna svårt att hinna ställa i ordning lab-salar, svara på frågor från elever eller vidarebefordra information till andra lärare.

Rektor Peter Johansson ser problemen, men hävdar att förändringen var tvungen.

– Inför det här läsåret hade vi samtal om hur vi skulle göra. Det fanns två huvud-alternativ: slå ihop klasser till större grupper och därmed få färre lärare, eller ge lärarna mer undervisningstid. Vi var överens med facket om att välja det senare alternativet, säger han.

Den beskrivningen ställer inte Mårten Lundgren, kommunombud för LR, upp på.

– Det stämmer inte. Tvärtom stod det i protokollet att vi motsatte oss att öka undervisningstiden, säger han.

Han har svårt att se hur färre elever kan leda till mer undervisningstid. Orsaken till St Ilians ekonomiska problem är i stället höga lokalkostnader, menar han.

Parterna har nu ajournerat förhandlingarna. En liknande konflikt på Önstaskolan har förts upp på förbundsnivå, och utfallet i den förhandlingen kan få betydelse för hur frågan ska lösas på S:t Ilians.

Mer läsning

Annons