Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet gick - de kom inte ut

Brandlarmet gick på Filmstaden. Men Sara Lundvang och rullstolsburne Micke Adolfsson blev fast i källarvåningen. Det fanns ingen utrymningsväg för dem – bara trappor.

Annons
Besvikna, skärrade och upprörda. Sara Lundvang och Micke Adolfsson hade inte en chans att ta sig ur biosalongen när brandlarmet gick. Alla nödutgångar från källarplanet har trappor. ”Det är upprörande”, säger Sara Lundvang.

Det var i går kväll som Sara Lundvang, som är personlig assistent åt Micke Adolfsson, var på bio och tittade på Dark Shadows. Vid 20-tiden, när det var cirka 15 minuter kvar av filmen, gick larmet.

- En röst i högtalarna uppmanade oss att ta oss ut via nödutgångarna. Så vi följde efter de andra. Men där tog det stopp – det fanns bara trappor. Vi hade inte en chans att ta oss ut. Och Micke sitter i permobil, det är inte bara att lyfta en sådan.

Till slut tog de sig ut via foajén – alltså den väg de kom in och som inte är utrymningsväg - och där fanns några ur personalen kvar.

- Det blev lika förskräckta som vi! Tänk om det verkligen hade varit en brand, och där hade vi stått i källaren, helt strandsatta. Nej, det var ruggigt. Men fick vi ju varsin biobiljett som plåster på såren, säger hon ironiskt.

Både hon och Micke Adolfsson tycker att det är skrämmande med en nybyggd biograf som inte har nödutgångar som fungerar för alla.

- Det var någon brandman som sa att vi kunde ha varit kvar i biosalongen, att de är isolerade brandceller och att vi hade klarat oss där i minst 30 minuter om de hade behövts.

Biografchefen Michael Hellberg åkte själv till biografen efter händelsen.

- Det är väl inte optimalt kan jag tycka som privatperson. Jag hade själv tyckt att det var skrämmande. Men i det här fallet får du prata med fastighetsägaren. Brandmyndigheten har ju dessutom både besiktigat och godkänt byggnaden, annars hade vi aldrig fått öppna.

Men ska man som rullstolsburen undvika er biograf?

- Som sagt, du får prata med fastighetsägaren.¿*Vad var det som brann då?¿- Det var inget som brann, restaurangen intill stekte kyckling. Det var väl oset eller något.

VLT sökte i går Arosekens vd ChristianBrobeck.

- Det är fredag kväll och han kan inte prata i telefonen. Förresten är han inte ens hemma, hälsade hans fru.

Mer läsning

Annons