Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettet får en laglig landningsplats

Nu får Centrallasarettet en riktig, helt laglig, helikopterplatta. I stället för den ”asfalterade ytan” som hittills använts.

Annons

Den gamla landningsplatsen vid dåvarande akutintaget har varit farlig och dessutom olaglig, eftersom den tidvis saknat tillstånd.

Belysningen var dålig, det saknades säkerhetsmarginaler och förbipasserande riskerade att skadas av den starka vinden när en helikopter landade.

Kort sagt, den dömdes ut av Transportstyrelsen 2009. Trots att träd då höggs ned, lyktstolpar togs bort och gator avspärrades för trafik dög den inte.

– Planeringen drog ut på tiden eftersom vi fick nya direktiv. Men den här lösningen blev väldigt bra ur ett patientsäkerhetsperspektiv och även för helikopterförarna eftersom den ska ligga på lasarettsområdets högsta kulle, säger landstingets fastighetschef Stefan Rindetoft.

Den nya plattan placeras på marken, söder om den nya vårdbyggnaden. Den beräknas tas i bruk efter semesterperioden.

– Det viktigaste är att patienten kommer inomhus snabbt och nu blir det bara 30 meter från helikoptern och in, säger landstingsrådet Lars Flodin, som har landstingets fastighetsfrågor på sitt bord.

I dag görs det cirka 50 landningar per år, men sannolikt kommer de att bli flera. Landstinget räknar med maximalt 125 per år och som mest fyra per dygn.

Fem miljoner kronor är avsatta till plattan, men sannolikt kommer det att kosta något mindre.

Mer läsning

Annons