Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarna löste fjärilsgåtan

Mysteriet med den sällsamma fjärilen är löst.

Annons

Många läsare har hört av sig och resultatet är samstämmigt. Fjärilen på bilden är en så kallad skäckspinnare, Endromis versicolora. Det är en inte helt ovanlig nattfjäril som kläcks och flyger på våren.

”Troligen just utkrupen ur puppan efter övervintring. Eftersom den ser ut att vara rätt så ljus i färgen är det troligen en hona”, hälsar till exempel Esbjörn Larsson.

Västeråsaren Olle Lindberg är inne på samma spår: "Honan är något större och blekare än hanen, med gråbruna framvingar och nästan vita bakvingar. Hanens bakvingar är mörkt orange. Flyger i mitten av april till maj på myrar och i skogsmark med björk. Båda könen flyger om natten. Hanen kan även vara på vingarna under soliga dagar. Fjärilen är lokalt allmän i hela Sverige utom i Norrlands inland och fjälltrakter”.

Bosse Ohlsson, pensionerad biologilärare från Hallstahammar vet mer: ”Den här arten är inte alltför sällsynt trots att de flesta aldrig sett den. Den finns över hela Sverige där det finns björk, som är larvens födoväxt. Honan, som man ser mera sällan än hanen, flyger på natten mycket tidigt på våren. Hanen, som är mera färgrann, kan man ibland också få se flygande under dagen. Till skillnad från de välkända dagfjärilarna t.ex. nässelfjäril och påfågelsöga, som övervintrar som fullbildade fjärilar, övervintrar skäckspinnaren i puppstadiet. Puppan i sin kokong ligger i markytan och kan faktiskt ligga som puppa under flera år innan den kläcks en tidig vårdag. Efter kläckningen lockar honan till sig hanar genom att pumpa ut sexualdofter (feromoner) i luften, som hanen registrerar med sina känsliga antenner. Det var säkert det, som honan sysslade med då den hittades. Fjärilarna har bara några dagar på sig att hitta varandra innan de dör. Efter parningen lägger honan ett par hundra ägg på björk där larverna sedan växer upp under sommaren. Vätskan, som fjärilen gav ifrån sig, har till uppgift att verka avskräckande på fiender t.ex. fåglar. Den här metoden att använda illaluktande och/eller illasmakande vätskor, som avskräckningsmedel hittar man hos många olika insekttyper till exempel bärfisar och nyckelpigor”.

”En av de vackrare fjärilarna i Sverige tycker jag. Så fin att de är på omslaget till en av nationalnyckelns volymer. Vätskan som den sprutar ur sig är tarminnehållet som de gör sig av med efter att ha kläckts ur puppan”, hälsar Thomas Harry i Entomologiska föreningen i Dalarna och Västmanland

”Arten är nattaktiv och det är säkert därför som man inte sett den förut. Man kan läsa om den i Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna, bandet Fjärilar: Ädelspinnare – tofsspinnare, hälsar Inger Ekvall, chef för Nationalnyckeln vid artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala som fått detta berättat för sig Ragnar Hall, fackredaktör vid Nationalnyckeln.

Vi tackar alla som hört av sig.

Mer läsning

Annons