Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt maten ta det kallt!

Det gäller att hålla kylkedjan när du tar hem och lagar till råvarorna nu i röt-månaden. Det räcker inte att proffsen gör det ...

Annons
Stänger ute värmen. Christer Lindström på Vestmannalast AB kör och lastar kyl- och frysvaror för Svensk Cater. Här lastar han i lastbil med kylaggregat.

Förr, när maten förvarades i jordkällare och skafferi var risken att bli magsjuk och matförgiftad förstås mycket större.

Bakterierna trivs bäst i kombinationen värme och fukt. Rötmånaden, som brukar innehålla mest av detta, räknas från runt den 23 juli till den 23 augusti.

Hemma har vi inte samma koll på kylkedjan som Christer Lindström, chaufför på Vestmannalast AB och Josef Hamberg, lagerchef hos grossisten Svensk Cater, som förser restauranger och kaféer i Mälardalen med råvaror.

Både i lastbilen och på lagret är kylan noga reglerad. I lagret är det olika zoner för olika typer av varor.

Christer backar in och en kylgardin fälls ner innan han lastar varorna.

Lagerchefen Josef Hamberg får en varningssignal till sin dator eller mobiltelefon, så fort kylan inte är som den ska.

Under en värmebölja skruvas kylan upp.

– Den stränga vintern var jobbigare. Då blev det ibland för kallt för grönsakerna, säger han.

Kerstin Paulsen är miljö- och hälsovårdsinspektör på Västerås stad.

– Det gäller att tänka sig för litet mera, säger hon.

Hon har många råd, som att kolla temperaturen i kyl och frys, ha med sig frys-klampar när man handlar och maten framme så kort tid som möjligt.

Alla i kedjan ska göra egna kontroller och kunna redovisa sina rutiner.

– På sommaren stramar vi upp och fyller kyldiskarna mindre, säger Susanne Edh, handlare på Ica Ettan.

Mer läsning

Annons