Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare få förskoleplats

Till hösten ska en ny förskoleavdelning och två bussar lätta på trycket efter förskoleplatser i de centrala delarna av Västerås.

Annons

Det har varit stor efterfrågan på barnomsorgsplatser i city i flera år. Barnfamiljer väljer att bo i centrum och vill ha nära till förskolan. Men även föräldrar som pendlar till Stockholm önskar ha sina barn i city.

– Nu håller det på att räta till sig, hoppas Eva Stenström, chef för kommunens avdelning som fördelar förskoleplatser. Vi har ökat platsantalet lite här och var för att fylla behovet nu under våren.

Och sedan 5 januari finns nytillskottet Slottsträdgårdens förskola med plats för 30 barn. Det är nästan en fördubbling jämfört med antalet platser som fanns i den till-fälliga avdelningen i Råd-huset, som nu lagts ner.

Eva Stenström räknar med att alla som nu står i kö för en förskoleplats i höst ska kunna få det. Just nu köar 104 nya barn till en plats i city och eftersom 105 barn kommer att börja i förskoleklass till hösten går det nästan jämnt ut.

Ytterligare 75 barn, som nu har en förskoleplats utanför city, står i kö för att byta till en förskola i de centrala delarna.

– Men när de flyttar frigörs ju en annan plats, konstaterar Eva Stenström.

Och mycket är på gång.

Slottsträdgårdens förskola byggs ut med ytterligare en avdelning för 20 barn i augusti.

Två förskolebussar, som nu upphandlas, kanske kan börja rulla i november. De ska tillhöra ett par förskolor i city.

– Och en ny privat förskola, Lilla Academia, på Haga har precis startat. Den har 24 platser, säger Eva Stenström.

Mer läsning

Annons