Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledig polis tog upp jakten

Efter en språngmarsch kunde Niklas, polis på hemväg, gripa den man som just misshandlat en cyklande kvinna. Jakten slutade där Reine Karlsson, före detta polis, ställt sin bil över vägen.

Annons

Niklas jobbar som polis. Efter jobbet tog han en lugn promenad hem och när han gått över Björnövägen och kommit en bit upp mot Stockholmsvägen hörde han ett signalhorn tjuta.

– Jag trodde att det hänt en trafikolycka eller så och joggade ner mot Björnövägen igen. I korsningen stod två bilar och en skåpbil så jag trodde först att det varit en krock, men så såg jag två personer som sprang, berättar Niklas, som inte vill framträda med sitt efternamn.

När den ene killen sackade efter började Niklas springa samtidigt som han skrek ”Vad har hänt?” och fick till svar ”Han har slagit ner en kvinna”.

– Jag hade inga problem att hålla fart med gärningsmannen som redan hade sprungit en bit. Jag skrek ”Polis, stanna!”, då vek han av ner i skogen.

– Han märkte att jag var nästan i kapp så han stannade självmant, men han ville inte lägga sig på marken så jag fick hjälpa honom. Han gnällde lite, men gjorde inget motstånd, säger Niklas.

Reine Karlsson är pensionerad polis och kom körandes förbi platsen för överfallet.

– Jag såg en omtöcknad kvinna sitta med en massa folk på trottoaren, sedan såg jag två som sprang och tänkte att jag skulle följa efter, berättar Karlsson.

Det framgick att det var en person som jagade den andre och Reine Karlsson körde längre fram på vägen.

– Vid gamla postterminalen stannade jag bilen över vägen så att han inte skulle kunna springa längre. Jag vet inte om han såg mig, men han vek i alla fall ner mot skogen med den andra killen efter, säger Karlsson.

När Niklas fått gärningsmannen, en tidigare ostraffad 19-åring, att lägga sig på marken kom både Reine Karlsson och en till person dit.

– Jag hade länskommunikationscentralen i telefon medan jag sprang och kände mig helt lugn tills de poliser som var i tjänst kom och kunde ta över, säger Niklas.

– För mig känns det naturligt att ingripa även när jag inte är i tjänst, säger han.

Bägge poliserna riktar tacksamhet till de andra personer som grep in när de såg vad som hände.

– Jag gjorde ju inget särskilt, men har man jobbat som polis så sitter det väl i generna, säger Reine Karlsson.

Det första förhöret med 19-åringen hölls redan på måndag kväll. Under tisdagen hördes Niklas.

– Det kommer vara häktningsförhandlingar i dag, säger Jouni Mäkinen som leder utredningen.

Gärningsmannen var påverkad av alkohol under överfallet.

– Vi gör inga tester rutinmässigt när någon grips och det fanns inga tecken på att han var påverkad av några andra droger, säger Jouni Mäkinen på polisens krimjour.

Den överfallna kvinnan kunde åka hem från sjukhuset under natten då skadorna tack vare hjälmen var ytliga.

– Jag mår inget vidare. Jag är blåslagen och har ont i hela kroppen, säger hon.

Mer läsning

Annons