Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekfull kamp på robot-SM

– Lekstuga? Nej, det är inte ... jo, lite kanske. Johan Karlefeldt brast i ett leende erkännande när Robot-SM avgjordes i Västerås på söndagen.

Annons
Den tveksamme burkjägaren. Johan Karlefeldt och hans kamrater från Örebro deltog i Robot-SM med denna robot som de tillverkat i Lego. Den spexade och samlade in tomburkar. Det gick sådär.

Tillsammans med andra tredjeårselever på gymnasieprogrammet Natur och Teknik på Tullängsskolan i Örebro deltog han med en robust liten Lego-robot.

Johan Karlefeldt kom fram till att det är nödvändigt med en hel del ”lekstuga” för att kunna utveckla framtidens robotar, ett yrkesområde han siktar på.

Det gick att spåra både Meccano-rus och Lego-lycka över Automation Center, Kopparlunden, där Robot-SM avgjordes. De flesta robotarna var gjorda av de välkända Lego-bitarna, men mycket avancerade och programmerade med artificiell intelligens, för att kunna klara sig själva. De ska alltså vara autonoma och får inte fjärr-styras.

Karlefeldts och hans vänners lilla robot deltog bland annat i femkamp där ett moment handlade om att samla in tomburkar och flytta dem till ett hörn på spelplanen. Roboten hämtade duktigt en burk. Men i stället för att ge sig ut och spana in en ny burk att hämta, grep den resolut samma burk och bar ut den på spelplanen igen. Vad hände?

– Den såg bara ”burk”, log Johanna Henningsson som varit med och utvecklat den.

För så är det, en gång för alla, med robotar. De är faktiskt hjärndöda.

Robot-SM arrangerades för femte året.

– Det här är ett sätt att öka intresset för robotik och visa att det finns många som studerar ämnet, sa västeråsaren Simon Lindkvist, student på Chalmers i Göteborg och huvudansvarig för tävlingen som bestod av allt från ”sumobrottning” mellan robotar till trappklättring, ta sig fram i labyrint, i terrängbana till att kunna spexa.

Gymnasister, högskolestuderande från bland annat Chalmers och Mälardalens högskola samt yrkesverksamma deltog i mästerskapet som arrangerades av studentföreningarna Chalmers Robotförening och Aros Robotics Club Sweden.

Mer läsning

Annons