Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liga kan ligga bakom väskryckningsvåg

Ovanligt många väskryckningar har skett i Västerås den senaste tiden. Polisen misstänker att en kringresande liga kan ligga bakom flera av brotten.

Annons

Scenariot har varit likadant; en äldre kvinna kommer gående med sin handväska, på en undanskymd plats. Plötsligt dyker någon upp – ett ryck, och så är väskan borta. I bästa fall chockas ”bara” den gamla kvinnan och skadar sig inte fysiskt, men i ett fall har kvinnan skadat sig så svårt att hon ännu inte kunnat prata med polis. Vittnen till händelserna saknas – och det tyder på att väskryckaren sett sig omkring före dådet.

– Vi har hört att sådana här brott även ökat i Uppsala, vi tror att flera av de här brotten begås av någon slags liga som flyttar sig från ort till ort, säger Börje Strömberg, presstalesman vid Västmanlandspolisen och fortsätter:

– De ”lokala förmågorna” känner polisen ofta till. Men det är svårt att utreda om någon begår brott och sedan åker till ett annat län.

Detta i kombination med de osäkra signalementsuppgifterna gör att polisen för närvarande saknar misstänkta.

Tidigare har Västeråspolisen informerat boende i äldreboenden om hur man skyddar sig mot ovälkomna besökare.

– Det arbetet har varit mycket uppskattat, säger Börje Strömberg, och poängterar att det arbetet fokuserat på de brott där tjuvar trängt sig in hos äldre.

Förutom väskryckningar har även flera stölder skett där inte bara äldre varit måltavlor.

I rutan här intill tipsar polisen om hur man skyddar sig och de sina mot väskryckningar.

Så skyddar du dig

Mer läsning

Annons