Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linjer ska bli vita - men pengar saknas

Västerås stad målar vägmarkeringar för en halv miljon kronor per år. Den dubbla summan skulle behövas – plus en engångssatsning på 2 miljoner.

Annons
Nya streck behövs. Tekniska kontorets Emma Wegrell och Kent Nyman på Hammarbacksvägen i korsningen vid Karlavagnsgatan där skolbarn korsar gatan.

För två år sedan blev det ingen målning alls eftersom upphandlingen överklagades. Potten har inte heller utökats utan ligger kvar på en halv miljon.

– Vi skulle behöva 2 miljoner som engångssatsning och sedan en miljon per år för att hålla staden i gott skick, säger gatuchefen Kent Nyman.

Årets pott läggs i första hand på målning där ny asfalt läggs. I andra hand målar man vägmarkeringar på de större lederna.

– Det handlar om övergångsställen, stopplinjer och hajtänder för väjningsplikten.

Om det sedan blir pengar över kan även sidomarkeringar, som till exempel mellan filer, målas. I sista hand målar man de mindre vägarna.

I år lägger Västerås stad fyra miljoner kronor på ny beläggning, vilket är en låg summa. Det skulle behövas bortåt 30 miljoner kronor, enligt Kent Nyman.

– Det är mycket kapital investerat i vägnätet. Nu förfaller det successivt. Det kan innebära att större insatser behöver göras på sikt. Det kan bli riktigt dyrt om vi måste bygga om vägar.

Linjer håller bäst på ny asfalt. Fjolårets målning på Erikslund är redan borta.

Mer läsning

Annons