Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen är här – "svälten" är över

Årets så kallade fattigaste dag inföll i torsdags. För många löntagare är det dagen innan den första löneutbetalningen efter allt (-för?) gott leverne under helgerna jul, nyår och trettondagen. Men nu laddas det om.

Annons

Västerås. När januarilönen sitter på kontot byts falukorv ut mot entrecote i varukorgen när det handlas mat till hushållet.

Det vet livsmedelshandlarna, det är samma sak varje år den här tiden på året och de är beredda.

– Ja visst, tendensen är sån. Efter sista helgen, trettondagen, föredrar kunderna billigare matvaror. Vi sätter också ner priset på många varor. Vanliga erbjudanden under den här tiden är ”köp tre och betala för två-varor” och varor som erbjuds för 10, 15 kronor, säger Maurizio Pirotto, färskvaruchef på City Gross, Erikslund.

Han tillägger att det för handlarnas del också finns varor som de kan köpa in till bra pris just den här årstiden och som de kan erbjuda kunderna till ett lågt pris.

– Apelsiner och clementiner är det säsong för och de är billiga. Kycklingdetaljer, grytkött och rotfrukter likaså. Strömming har de här veckorna varit en vanlig vardagsfisk, men även regnbåge och lax.

Men när lönen nu sitter på kontot bryts plötsligt mat–vanorna.

– Då köper kunderna dyrare köttvarianter. Hushållsosten byts mot dessertostar och andra dyrare ostar. Vi säljer också mycket av exotiska frukter, sallader i påsar, glass, bakelser och blommor, säger Maurizio Pirotto.

Han påpekar dock att det blir ”bra tryck” även när februarilönen kommer.

– Många kanske måste betala av en massa räkningar med januarilönen, med nästa lön blommar det upp igen.

Christer Hedin, stormarknadschef på Coop Forum, Stenby, håller med om att kunderna ändrar köpvanorna när januarilönen nu sitter på kontot.

– Enkla, billiga matvaror som falukorv och pasta byts mot mer helt kött, mer proteiner helt enkelt, säger han.

På Maxi Ica, Hälla, märks skillnaden före och efter lön på vilka recept som kunderna frågar efter.

– Under de första veckorna i januari efterfrågas recept med färre ingredienser, där priset per portion blir lägre.

– När lönen betalats ut vill kunderna ha tips på recept med fler ingredienser och gärna inriktat mot kött, säger Måns Hemmingsson, butikschef.

Han påpekar också att personalen vid delikatessdisken har mycket att göra så här efter den ”fattigaste dagen”. Men att den billigare hushållsosten byts ut mot gorgonzola eller andra delikatessostar har han inte märkt.

– Man bunkrar nog upp det man behöver och adderar sedan med de lite mer exklusiva varorna. Det är ju en trygghet att ha ett fyllt skafferi hemma.

– Mat prioriteras mer numer, säger han.

Mer läsning

Annons