Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade försäkringskassan- döms till fängelse

En 49-årig Västeråsföretagare dömdes på tisdagen till 14 månaders fängelse för att bland annat ha lurat Försäkringskassan på närmare en miljon kronor.

Annons

49-åringen dömdes också för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande skattekontroll.

Även om en läkare vittnade att 49-åringen har starkt begränsad arbetsförmåga, efter att ha drabbats av en bilolycka i slutet av 1990-talet, valde således tingsrätten att fälla mannen för bedrägeriet.

”Utredningen ger sammantaget vid handen att 49-åringen genomgående haft sådan arbetsförmåga att han inte varit berättigad till förtidspension” skriver tingsrätten i sitt beslut.

- Vi kommer att överklaga domen, säger 49-åringens försvarare, advokat Torbjörn Persson.

- Min klient är av förståeliga skäl inte nöjd med tingsrättens bedömning.

Som VLT tidigare skrivit bedrev 49-åringen verksamhet i flera olika bolag under praktiskt taget hela 2000-talet.

Enkelt beskrivet drevs varje bolag under cirka ett år för att sedan dumpas via en ”målvakt”. Bolagen har i ett senare skede försatts i konkurs. Anhöriga och bekanta har utgjort styrelser i de olika bolagen.

Tingsrätten konstaterar dock att 49-åringen varit den som styrde och ställde i de olika bolagen, vars bokföring till synes varit av skiftande kvalitté.

49-åringen döms därför också för bokföringsbrott och skattebrott.

49-åringens hustru, som åtalats för bokföringsbrott och medhjälp till grovt bedrägeri, dömdes till villkorlig dom och 6 800 kronor i böter för bokföringsbrott. Tingsrätten friar dock henne för medhjälp till grovt bedrägeri.

Mer läsning

Annons