Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade nätkunder över hela landet

Säljaren verkade förtroendeingivande och köparna betalade pengarna för varorna – som inte fanns.

Annons

Men bubblan sprack och på torsdagseftermiddagen häktades en 31-årig man från Västerås, på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri.

Mannen har enligt åklagaren annonserat ut varor – mest hemelektronik – på olika köp- och säljsajter på internet.

På så vis har han fått kontakt med intresserade köpare från hela Sverige. Åklagaren har hittat nio personer som blivit lurade.

De har under april och maj i år betalat in pengar – sammanlagt 41 000 kronor – till ett bankkonto, men utan att få några varor.

I början av veckan hade bevisen mot mannen samlat sig så att Västeråspolisen kunde slå till. Han frihetsberövades under måndagen då åklagaren beslutade att anhålla honom.

Inledande förhör har hållits med den 31-årige mannen.

– Mannen har erkänt brotten i stort. Nu återstår att hålla ett detaljerat förhör med honom, säger vice chefsåklagaren Stephan Uttersköld som leder förundersökningen.

Vid häktningsförhandlingen yrkade åklagarsidan därför inte den vanliga häktningstiden om två veckor då någon begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för något brott. Det detaljerade förhöret kommer enligt åklagaren att kunna hållas de närmaste dagarna, så åklagarsidan yrkade på häktning till 20 juni. Det blev också Västmanlands tingsrätts beslut.

Mannens flickvän misstänks också för att ha hjälpt till med brottsligheten genom att ha upplåtit sitt bankkonto åt mannen. Hon misstänks för penninghäleri, men det brottet motiverar inte häktning.

Bedrägeriskydd

När man handlar på nätet med okända personer finns det vissa knep för att undvika att bli lurad.

Ett av de viktigaste är att undvika förskottsbetalningar. Ett annat att inte lämna ut konto- eller kreditkortsnummer annat än då transaktionen sker via en säker betalmetod.

Det är också viktigt att polisanmäla brottet.

Mer läsning

Annons