Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lutande gångbana oroar

Sedan fasaden på Sigmahuset byggdes ut är gångbanan vid Stora torget smalare än tidigare. Framför allt lutar den kraftigt – från fasaden ut mot cykelbanan. En fara för både handikappade och cyklister.

Annons
Inte anpassat för rörelsehindrade. Lars Eriksson är bekymrad över den lutande trottoaren utanför gamla Sigma-gallerian vid Stora torget.

– Dåligt av en kommun som säger sig värna om cyklister och tillgänglighet, säger Lars Erikson.

Lars Erikson är pensionär och engagerad i stadens cykelfrågor. Han slog bakut när han såg den lutande trottoaren för första gången. Lars hustru har protes på ena benet och för henne och alla andra som har svårt att gå, är snett fallande trottoarer ett problem.

– En protesfot är inte vridbar i sidled. Att gå längs med en lutande trottoar är därför omöjligt, säger Lars Erikson och fortsätter:

– De med rollator riskerar att hamna mitt i cykelvägen på grund av lutningen.

På så sätt skapas en konfliktsituation mellan gående och cyklister. Lösningen på problemet är enkel enligt Lars Erikson.

– Räta upp trottoaren så att den blir plan och gör en kant till cykelbanan, säger han.

Inge Sandin, ordförande för handikappförbundet DHR i Västerås, ser också många problem med lutande trottoarer.

– Är du exempelvis rullstolsburen måste du motverka de sneda krafterna, vilket är jobbigt. Och att stanna och titta i skyltfönster när man riskerar att börja rulla baklänges – det är inte roligt, säger han.

Mer läsning

Annons