Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyhört på ny akutmottagning

Det är lyhört på nya akuten. Det kränker patienternas integritet, menar en besökare. ”Det känns inte rätt”, säger Margona Resander.

Annons
Kränkande. Att patienterna ligger i bås där allt som sägs går att höra är integritetskränkande, menar en besökare.Foto: Kenneth Hudd

I tisdags kväll följde Margona Resander med sin dotter till akutmottagningen på sjukhuset. Hon och dottern blev snabbt insläppta till ett av de patientbås som finns bakom receptionen.

I båset bredvid låg en ung kvinna som hade försökt ta livet av sig och därför hade sökt hjälp. Margona Resander berättar att hon kunde höra hur kvinnan i båset bredvid frågades ut av en läkare och berättade intima detaljer om sitt privatliv.

– Så får det inte gå till. Hon var väldigt utlämnad. Jag skulle inte vilja att det var någon av mina anhöriga. Det som sas var inte ämnat för mina öron, säger Margona Resander.

Hon menar att det är integritetskränkande att patienterna enbart är åtskilda med tunna skärmar som gör att allt som sägs går att höra.

– Man borde få ett enskilt rum, säger hon.

Birgitta Rasmussen, enhetschef på akutmottagningen, beklagar det inträffade. Båsen är enbart avsedda som väntplatser för patienter som inte klarar av att sitta i det vanliga väntrummet. Patienterna ska inte frågas ut av läkare där.

– Om det är så är det bara att beklaga. Det är inte tanken att de ska diskutera diagnoserna, säger Birgitta Rasmussen.

Besökare har även klagat på att receptionen, där patienterna anmäler sig, inte är avskärmad från väntrummet. I det fallet ska Birgitta Rasmussen se om det går att hitta någon lösning.

Mer läsning

Annons