Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi stänger koleldad panna – för gott

Den har värmt och producerat el sedan 1973 – men på fredag den 8 september förpassas kraftvärmeverkets panna 4 till historien.

Annons

Delar av Kraftvärmeverket sedda från luften. Panna 4 ligger i byggnaden mellan den bredare och den smalare vita skorstenen.

Lagom till oljekrisen med dess radikalt stigande oljepriser stod panna 4 klar vid kraftvärmeverket i Västerås.

Pannan har flera gånger byggts om, första gången 1986 när den konverterades från olje- till koleldning. 1998 var det dags igen när pannan konverterades för att kunna använda tallbecksolja, varpå en ny konvertering 202 innebar att pannan även kunde eldas med träpellets eller torv.Från 2000 har ångan från biobränsleeldade panna 5 tillsammans med ångan från panna 4 drivit ångturbinen i block 4.

Under åren har också avsvavlingsanläggningar och katalytisk rening av kväveoxid installerats, bland flera miljöförbättrande åtgärder.

Men nu är dagarna räknade – och det räcker med något enstaka finger för att kunna sköta den räkningen. År 2020 kommer Mälarenergis nya anläggning Block 7 att tas i drift, där används återvunnet trä och därmed räknar Mälarenergi med att få en energiproduktion helt fri från kol och olja.

Som ett led i detta stänger man ner de delar av verksamheten som använder kol och olja, och på fredag morgon hålls en officiell nedstängningsceremoni där Mälarenergis ledning tillsammans med styrelseordförande Staffan Jansson (S) stänger ner panna 4.

Mälarenergi beräknar att pannan varit igång 176 801 timmar under 44 år – motsvarande mer än 20 års kontinuerlig drift.

Mer läsning

Annons