Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarparken – en båtkyrkogård?

Olja, kemikalier och båtfärger. Ett hundratal båtställningar som bara fått stå kvar.

Annons
Det är för stökigt vid Mälarparken. Både båtägarna och arrendatorn måste ta mer ansvar, tycker Gunnar Löfvenius, pensionerad besiktningsman.foto: göran widerberg

På området som är stort som tre fotbollsplaner finns det inga avspärrningar eller staket, så vem som helst kan komma in.

Så ser det ut på båtuppställningsplatsen vid Mälarparken.

–Det ska vara rent på den här uppställningsplatsen, säger Gunnar Löfvenius pensionerad besiktningsman.

Sedan två år är det Västerås förenade båtklubbar som hyr båtuppställningsplatsen vid Mälarparken i Västerås. Båtägarna själva ska se till att farligt avfall, båtställningar och gamla båtar inte står kvar på planen.

–För ett tag sedan var det barn här och lekte. De hittades när de hällde ut bottenfärg på marken. Och som alla vet kan gammal bottenfärg innehålla gifter, säger Gunnar Löfvenius.

När kommunen tidigare var ansvarig fanns det en container på platsen men inte nu längre. Västerås förenade båtklubbar har valt att inte ha det så.

–Vi måste vara som en sämre mor och far för båtägarna som inte sköter sig, säger driftansvarig Claes-Göran Westman på Västerås Förenade Båtklubbar.

Enligt avtal ska båtägarna själva ta hand om sina ställningar och sitt egna avfall och köra det till återbruket.

–Vi har cirka 800 båtägare där nere och om inte de sköter sig så är det vi som bär ansvaret. Förra året var vi cirka tio personer som städade efter båtägarna som inte skötte sig och nu ska vi ge oss ut och städa igen, säger Claes-Göran Westman.

Mer läsning

Annons