Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor ammar mindre

Västmanland har flest mammor i landet som inte ammar. ”Vi tror att det kan bero på att de skickas hem direkt från BB”, säger en sköterska.

Annons

Amningen fortsätter att minska i Sverige. Socialstyrelsens siffror för barn födda 2010 har nu sammanställts, och det visade sig att 97 procent av dem ammade när de var en vecka. När barnen blivit fyra månader ammade däremot bara 75 procent, och vid sex månaders ålder var det bara 63 procent. Lägst andel ammande mammor i hela landet finns i Västmanland. Här ammar bara 55 procent efter ett halvår.

- Jag har ju inte översikten över hela länet, men vi pratar om att mammorna skickas hem från BB väl tidigt, innan de hunnit komma i gång med amningen, säger Anette Eklund, BVC-sköterska på Hemdals Barnavårdscentral.

- Det är också en annan kultur nu, föräldrarna vill dela föräldraskapet och papporna vill att mamman ska få sova, säger Anette Eklund.

Mammor rekommenderas att amma helt i sex månader, något som en del upplever som ett tryck på att de måste amma.

- Det viktigaste är att vi lyssnar på föräldrarna för att höra vad de vill, om de vill ha hjälp så ger vi dem det eller ber dem gå till amningsmottagningen. Och om de hellre vill kombinera bröstmjölk med ersättning så tycker vi att de ska göra så, säger Eklund.

En fördel med att amma är att det stärker barnets immunförsvar.

- För barnets hälsa är det bäst att amma, men samtidigt mår kanske barnet bra av att båda föräldrarna får sova och vara piggare. Men det här är en fråga som vi jobbar med, vi vill inte att siffrorna ska se ut som de gör, säger Anette Eklund.

Fakta: Amningsmottagningen

Amningsmottagningen ligger i anslutning till BB på Västerås Centrallasarett och går att nå via landstingets växel 021-17 30 00. De 40 första dagarna efter förlossningen är besöket kostnadsfritt.

Mer läsning

Annons