Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fjärrstyrde exets dator

Mannen lämnades av kvinnan – och det kunde han inte tåla. Därför tog han sig bland annat in i hennes e-postlåda och hennes arbetsdator.

Annons

Nu åtalas den 45-årige västeråsaren för flera fall av dataintrång och ofredande samt hemfridsbrott. Mannen har enligt kammaråklagare Jenny Alriksson gjort sig skyldig till en del av det som den nya lagen mot stalkning – alltså olaga förföljelse – siktar in sig på.

– Men den lagen kan inte användas eftersom den började gälla 1 oktober 2011. Samtliga brott med undantag för ett ägde rum före den tiden, säger Jenny Alriksson.

– Mannen och kvinnan hade en relation, jag känner inte till exakt vilken, men hon lämnade honom och då började han förfölja henne, säger Jenny Alriksson.

Enligt åtalet har han bland annat använt sig av ett särskilt ”spionprogram”, ett fjärr-styrningsprogram som innebär att han kunnat logga in sig på hennes arbetsdator och på så vis kommit över uppgifter.

Vidare har 45-åringen enligt åtalet kommit över kvinnans inloggningsuppgifter till en e-postlåda och på så vis kunnat läsa hennes e-post.

Dessutom har han – enligt åtalet som Västmanlands tingsrätt får ta ställning till i en senare rättegång – ofredat kvinnan genom att förfölja henne in på flera restauranger och i restaurangerna sätta sig i närheten av henne. Han har också ringt henne ett stort antal gånger under en begränsad period på några dagar. De påstådda brotten skedde under sommaren-hösten 2011.

– Vad jag vet har inget brottsligt skett sedan den tiden, säger Jenny Alriksson.

Mer läsning

Annons