Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frias för hets mot folkgrupp – skyller på arbetslös inneboende med psykiska besvär

Först uppgav mannen att det var han själv som skrivit det hotfulla och nedsättande facebook-inlägget. Senare la han ansvaret på en arbetslös inneboende med "extrema åsikter och psykiska besvär". Nu frikänns den tilltalade.

Annons

En man i 30-årsåldern från Västerås åtalades för hets mot folkgrupp, men frikänns nu av Västmanlands tingsrätt.

På mannens facebook-profil publicerades i januari 2017 ett inlägg, som ska ha skrivits från mannens bostad. I inlägget benämns invandrare som "efterblivna", "undermänniskor", "skabbiga importer" och "vilda sandapor" som inte "förtjänar något mindre än ett nackskott". Inlägget låg kvar till åtminstone mars samma år och hann spridas.

Inledningsvis ska mannen ha sagt att det var han själv som skrivit inlägget. Detta då det förflutit lång tid från att inlägget skrevs till då förhöret ägde rum. Eftersom han tidvis varit mycket aktiv på facebook har han svårt att minnas alla inlägg han skrivit. Eftersom han inte varit helt säker på vem som skrivit inlägget ville han inte inledningsvis hänga ut sin inneboende.

Under rättegången har han dock nekat till att ha skrivit inlägget. Mannen menar att han i affekt uttryckt sig ungefär som det återges i facebook-inlägget, men att han aldrig skulle ge uttryck för dessa åsikter offentligt. Han menar istället att det är den inneboende som har skrivit inlägget. Denne har inget eget facebook-konto och har enligt den tilltalade "extrema åsikter, psykiska besvär och är arbetslös".

Tingsrätten finner inte att åklagaren styrkt att mannen skrivit och spridit det aktuella meddelandet, därför frias han från anklagelserna.

Foto: TT

Mer läsning

Annons