Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många dumpar på olaglig mark

Stora högar av olagligt dumpat trädgårdsavfall ligger i skogsdungar och på allmänna gräsmattor i Västerås.

Annons
Tistlar och flugor, Vid Vedbobacken finns en stor illegal soptipp som bekymrar miljö- och hälsoskyddsinspektören Svante Larsson och hans kollegor. Marken blir övergödd, lockar till sig flugor och är ett paradis för snabbväxande tistlar.Foto: Rune Jensen

– Känner du lukten? frågar Svante Larsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Frågan är retorisk, eftersom den syrliga doften kring den olagliga trädgårdstippen är tydlig. Avfallet ligger vid Vedbobacken vid Vallby, men liknande hemliga och olagliga trädgårdstippar finns också vid Malmaberg, Hökåsen och Skälby.

– Efter en tid startar en jäsningsprocess. Det blir som en kompost och det är det som luktar. Men ingen får nytta av den nya jorden som bildas. Marken blir i stället övergödd. Det gynnar både tistlar och flugor, säger Svante Larsson.

Och tistlarna står verkligen höga vid dumpningsplatsen vid Vedbobacken. Likadant är det i flera andra naturnära områden i och strax utanför stan.

Ibland har Västerås stad forslat bort högar av trädgårdsavfall, men snart ligger det ändå nytt växtavfall på samma plats. Vilka som är skyldiga är svårt att säga, men Svante Larsson och hans kollegor gissar på villaägare ¿i närheten.

Stora skyltar om tippningsförbud har också satts upp. Utan resultat.

Någon hälsofara bedöms inte högarna att vara. Däremot drabbas alla som vill vara ute och gå i några av markerna nära staden. Här är det svårt att promenera. Det sätter högt tistlarna, lukten och det övergödda höga gräset stopp för.

Böteshot

Ur miljöbalken i Sveriges lag (kapitel 15, paragraf 30):

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

Trädgårdsavfallsdumpare som avslöjas får böter,

och beloppet kan variera från några hundra till flera tusen kronor.

Mer läsning

Annons