Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många firar Nationaldagen

Folkligt, festligt men ändå en smula högtidligt. Strax under 7000 västeråsare hade klätt sig fint och tagit sig till Djäkneberget. Firandet skedde under en sommarhimmel som bestämt sig för att vara varm och utan regn.

Annons
Boende i bostadsföreningen Grankullen med inbjudna från grannförningen Grankotten samlades för att gemensamt fira nationaldagen.

Britt Sandström, kommunfullmäktiges ordförande, talade inledningsvis om mångfald och tolerans. Hon hade tidigare på dagen välkomnat ett stort antal nya svenska medborgare och underströk att vi i Sverige är upplysta, kunniga och dessutom inte har haft krig på över 200 år. Nationalsången sjöngs under ledning av operasångaren och västeråsaren Mikael Samuelsson, vars fylliga baryton ackompanjerades av Västmanlandsmusikens Sinfonietta. Mikael Samuelsson berättade för VLT att nationalsången faktiskt komponerades av en västmanlänning - nämligen Rickard Dybeck som föddes i Odensvi år 1811.

Britt Sandström presenterade sedan spjutkasterskan och juniorvärldsmästaren Sofi Flink, 18 år, Västerås friidrottsklubb. Sofi hyllades med ett reservationslöst lovtal av Britt Sandström. Sofie tog emot blomsterbuketten, ett presentkort med okänt belopp och VLT fick en pratstund.

-Jag är väldigt svensk idag och väldigt glad över att få ta emot alla hyllningar.

Hur känns det att Britt Sandström och nästan alla andra västeråsare förväntar sig att du ska bli bäst i världen?

-Det är lugnt. Det är bara roligt.

Ska du fortsätta firandet hela dagen?

-Nej, jag ska hem till Hallstahammar för ett lätt träningspass.

Asiya Athibout, en annan 18-årig supertalang från stan, sjöng Valerie med djup soulstämma. Asiya Athibout upptäcktes när hon tävlade i Ung Kultur Möts och valdes där ut att få sjunga under nationaldagen.

Därefter ett blandat program med svensk och brasiliansk dans med Västerås folkdansgille. Och ett scensamtal om hur svårt eller lätt det är att lära sig svenska.

Hugo Catolino är kultursekreterare i Västerås kommun och en av dem som arrangerat nationaldagsfirandet på Djäkneberget.

-Det här är en väldigt fin dag för Sverige och Västerås. Västerås är speciellt tack vare sin långa tradition av invandring ända sedan 1600-talet och vallonerna. Sådana här dagar lär vi oss att leva tillsammans.

Dagen avslutas traditionsenligt av Aros Fallskärmsklubb.

Mer läsning