Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många går vilse i Västmanland Men polisen får kritik för hur eftersökningen sköts

Polisen får intern kritik för sitt arbete med försvunna personer. Lars-Göran Johansson, chef för hundsektionen förstår inte kritiken. ”Vi har ett bra system att jobba efter”, säger han.

Annons
Sökare. Hundförare Thomas Letterhall med tjänstehunden Ross.foto: rune jensen

I en ny rapport har Rikspolisstyrelsen granskat vilka rutiner polisen har för att söka efter försvunna personer. Lagen säger att varje polismyndighet ska ha ett program för efterforskning av försvunna personer. Enligt rapporten bryter polisen i samtliga län mot lagen.

Försvunna personer kan vara barn som rymt från sina föräldrar, bärplockare som gått vilse i skogen eller äldre som försvunnit från äldreboenden. De flesta försvinnanden sker under sommarmånaderna. Västmanland har näst flest försvunna i Sverige, i förhållande till folkmängden.

Lars-Göran Johansson är chef för polisens hundsektion och ansvarar för utbildning inom efterforskning av försvunna personer. Han kan inte svara på varför det är så många försvunna i länet.

– Det anmäls två personer per dygn i Västmanland, säger han.

Lars-Göran Johansson håller inte med om att rutinerna i arbetet är bristfälliga.

– Jag tycker inte det. Vi har i princip en bibel att följa, säger han.

Arbetssättet heter managing search operations, mso. När en person försvinner får vakthavande befäl bedöma situationen.

Om det är fara för personens liv sätts alla nödvändiga resurser in i sökandet, så som spårhundar och helikopter. Polisen har även rätt att ta hjälp från militären och allmänheten som är skyldig att delta.

– Vi börjar bli rätt proffsiga, säger Lars-Göran Johansson.

Rutinerad. Lars-Göran Johansson, chef för polisens hund-¿sektion i Västmanland, håller inte med om att rutinerna för eftersökning av försvunna personer är bristfälliga.

Mer läsning

Annons