Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många häktade för nätdrog

Ett tiotal personer från Västmanland sitter häktade, misstänkta för att ha använt den livsfarliga nätdrogen MDPV, även kallad ”Monkey dust”.

Annons

En del är sedan tidigare etablerade amfetaminmissbrukare, andra är tidigare ostraffade och socialt etablerade med jobb och familj.

-Det kan ju bero på att MDPV tidigare var ett lagligt alternativ, och för några var det ett sätt att fly verkligheten. Men eftersom den är så beroendeframkallande har många fastnat i ett missbruk, säger Per-Eric Lundberg, narkotikapolis.

De flesta som sitter häktade är mellan 25 och 30 år, och det rör sig om både män och kvinnor. En del har samröre med varandra, andra är ”solospelare”.

- Dessvärre tror jag att det är en tidsfråga innan det sjunker ner i åldrarna.

MDPV har det senaste året blivit allt mer ”populär” i länet, men det som förvånar polisen är den geografiska spridningen i landet.

- Framför allt används den i Västmanland, Södra Dalarna och vid Norrlandskusten kring Härnösand. Vad det beror har vi inte hunnit analysera, men det är märkligt med tanke på hur lätt drogen är att få tag i.

Som VLT tidigare skrivit om är straffen för just MDPV stränga. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid 10 gram – minimistraffet är fängelse i lägst två år. Häromdagen åkte en 35-årig västeråsare fast sedan han beställt 65 gram av drogen.

- För dem som redan är fast i ett missbruk är nog det inte så avskräckande, men förhoppningsvis kanske det avskräcker några från att börja.

MDPV kan lätt ödelägga en persons liv, den är svår att dosera och flera dödsfall har inträffat i Sverige.

Hur ser man att någon missbrukar MDPV?- Just den frågan är svår att svara på, man måste göra en helhetsbedömning. Den är ju centralstimulerande, tillhör amfetaingruppen, och den kan göra en person lite mer aktiv än i vanligt, säger Per-Eric Lundberg.

Mer läsning

Annons