Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många klagar över hastigheten vid Hökåsenkorset

Det är 100 förbi Hökåsenkorset. Det gör det stressigt att göra vänstersväng. Kanske vore en påkörsfil åt vänster en dellösning.

Annons
Sven-Gunnar Wallin pekar på påkörsrampen åt höger. Kanske skulle det behövas en åt vänster också eftersom det är tät trafik och hög hastighet förbi korsningen.

I onsdags inträffade en trafikolycka vid korsningen väg 56/Åsenlundsvägen. Det är inte första gången även om det inte är jättevanligt. Enligt Transportstyrelsens statistik har det inträffat fyra olyckor sedan 2009.

VLT:s trafikexpert Sven-Gunnar Wallin bor själv i Hökåsen och har hört många klaga över korset.

– Den är ju bevisligen farlig men det är ju bra sikt åt båda håll. Problemet är att folk inte väntar utan kör ut när bilarna är för nära.

Sänk hastigheten har varit ett återkommande krav men Gunnar Wallin är tveksam.

– Om man satte 80 så är risken att folk skulle köra 100 ändå.

En annan tanke är att göra en påkörsramp vid vänstersväng mot söder. Där skulle man få lite tid på sig att accelerera.

Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland, berättar att det funnits tankar att stänga korset helt och leda trafiken till en cirkulationsplats vid Tillbergaavfarten. Så blev det inte men det hade förmodligen varit säkrare.

Även han pekar på den höga farten och på att mitträcket i vissa fall kan skymma trafiken.

– Möjligen kan man sänka hastigheten, förbättra sikten och bygga en påkörsfil. Eller så gör man cirkulation och drar trafiken dit, säger Jörgen Bergfasth.

Mer läsning

Annons