Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill vaccinera sig mot TBE

Den fästingspridda sjukdomen TBE har kommit hit för att stanna. I år har redan tre västmanlänningar insjuknat, varav två har smittats i Västeråsområdet. Intresset för att vaccinera sig är större än någonsin.

Annons

– I det tredje fallet smittades personen utanför länet, berättar Marion Mars-Åhgren, smittskyddssjuksköterska på lasarettet i Västerås.

Cirka 200 svenskar blir smittade varje år. TBE-viruset finns bara i en bråkdel av alla fästingar, men till för några år sedan fanns TBE inte alls i Västmanland.

De flesta fallen i Västmanland, både i år och förra året, har uppträtt inom Västerås kommungränser, men enstaka fall har också uppträtt på annat håll längs Mälarens kust och inlandet närmast kusten.

Störst risk är det fortfarande att drabbas om man rör sig i naturen längs Östersjökusten och på öar från Uppland i norr till Södermanland i söder, men det finns anledning att se upp även kring Mälaren, särskilt i markerna kring Västerås.

Kloka naturvandrare klär sig i stövlar, långbyxor (med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften) och har skjortan, tröjan eller blusen nedstoppad innanför byxlinningen.

Ett mer långsiktigt skydd är att vaccinera sig. Det kostar kring 300 kronor för vuxna, men priset varierar beroende på vilken offentlig institution eller privatföretag som sköter vaccinationen.

–Vi har fått fler frågor om både TBE i allmänhet och vaccinering i år, bekräftar sjuksköterskan Lena Nilsen på lasarettet i Västerås.

Hon rekommenderar alla som ska röra sig i skog och mark att låta vaccinera sig.

Detta är TBE

Namn: TBE (tick-borne ­encephalitis. På svenska: fästingburen hjärninflammation.

Symptom: Hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. Upp mot 30 procent får långdragna eller bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar med mera. Dödsfall förekommer, men är sällsynta.

Fakta: Smittskyddsinstitutet

Mer läsning

Annons