Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månhuset på plats på Globen

(Uppdaterad 07.41) Nu står den röda stugan på Stockholm-"månen" Globen. - Det är fantastiskt. Jag är nästan rörd till tårar, säger Västeråskonstnären Mikael Genberg.

Annons
Mikael Genberg är nervös inför lyftet av hans röda månhus.

VLT:s reporter Anders P Näsberg fanns på plats utanför Globen i Stockholm när det röda huset lyftes av en helikopter upp till det vita taket.

- Just nu är det lite spänt, men det är mer spänd förväntan än oro. Det blir kul att se vad stockholmarna tycker, berättade Mikael Genberg innan det var dags för huset att påbörja sin luftfärd.

Varje dag passerar nästan ett Västerås, 125 000 bilar, i varje riktning på Nynäsvägen som får den bästa vyn av månhuset.

 Huset lyftas upp av helikopterpiloten Aran Rubinstein.

- Det är lite marigt när det är så många som tittar på, men solen skiner och det är vindstilla så det ska nog gå bra, trodde han innan.

Fem klättrare från Jämtlands klättercenter fäste sedan huset på det välvda vita taket. För att ta sig upp klättrade de först på insidan av Globen, för att sedan ta sig ned mot huset.

- Där de ska klättra är det inte speciellt brant, berättar Mattias Söderin från klättercentret.

Inför förberedelserna av lyftet talade bland annat den tidigare socialdemokratiske finansministern Pär Nuder, som också är ordförande i föreningens Månhusets vänner.

- Det här är det första steget, vi tar en planet i taget. Det är en installation som kommer synas över hela Stockholm och är bara första steget mot att sätta ett hus på månen, sa han.

Även Västmanlands förre landshövding, Mats Svegfors, fanns på plats.

- Det är klart att man vill vara med när det sker, säger han och hävdar att hans närvaro vid huslyftet inte har någonting med hans tidigare uppdrag att göra.

Omkring 40-50 personer samlades för att se lyftet, men eftersom det är ganska tidigt på morgonen var de det flesta involverade i månhusprojektet.

- Det här är spännande. En riktigt milstolpe, säger Staffan Braw på Care of Haus.

Månhuset är nu på plats ovanpå Globen.

Mer läsning