Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för dödade hundar

Ett trettiotal personer samlades på onsdagskvällen utanför polishuset i Västerås för att tända ljus för de två hundar som blev ihjälskjutna av polisen i Stockholm förra veckan.

Annons
Tänder ljus. Kim Blom var en av ett trettiotal personer som ¿i går tände ljus utanför polishuset för att uppmärksamma två hundar som förra veckan sköts av polisen. Foto: CATHARINA LINDER

Manifestationen var från början ett upprop på Facebook där folk över hela landet uppmanades att tända ljus utanför polishusen i ett antal städer i landet.

I Västerås var Tony Björkvall initiativtagare till evenemanget. Han har själv hund, en blandning mellan schäfer och St Bernard, och tycker att händelsen med de ihjälskjutna hundarna är fruktansvärd.

– Vi kan inte stå och vara tysta utan måste agera för förändring.

Han tycker att polisen behöver någon form av utbildning i hantering av hundar.

– Den här manifestationen kanske öppnar folks ögon.

En av de som samlats var Kim Blom från Västerås. Hon anser att skjutningen av hundarna var en brutal avrättning.

– Djuren är det närmsta jag har, har haft både hund och katt. Det skar verkligen i mitt hjärta, säger hon efter att ha tänt både rökelse och ljus vid polishusentrén.

Att vara på plats den här kvällen tycker hon var viktigt.

– Skulle jag stannat hemma hade jag inte förlåtit mig själv. Polisen borde ha lyssnat på ägaren vid skjutningen. Jag hoppas polisen tar vara på den här stunden.

Detta har hänt

Det var i måndags i förra veckan som polisen sköt två hundar av rasen cane corso i Hjorthagen i Stockholm. Enligt polisen ska hundarna ha gått till attack när de gick fram mot ägaren som hotade att skada sig själv. Hundarna sköts med ett 20-tal skott.

Mer läsning

Annons