Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen ville vara cool – skaffade sig en pistol

Den 20-årige unge mannen försökte köra från polisen i Västerås men körde omkull. När polisen började undersöka saken visade det sig att en skarpladdad pistol låg i 20-åringens väska.

Annons
En polispatrull skulle stoppa 20-åringen – då körde han omkull. Foto: Per G Norén/ VLT Arkiv

Nu har 20-åringen, som kommer från en ort i Uppsala län, dömts vid Västmanlands tingsrätt.

En polispatrull fick syn på en motorcykel på vilken färdades två personer vilka saknade hjälm. Polisen försökte stoppa ekipaget men mc-föraren – 20-åringen – försökte smita. Det gick inte så bra och han körde omkull.

När polisen utredde saken visade det sig först att 20-åringen inte hade körkort för motorcykeln. Han visade tecken på drogpåverkan och togs med för provtagning och förhör – provsvaren visade att 20-åringen hade rökt cannabis. Det kunde också förklara varför han körde omkull.

Men när poliserna letade igenom 20-åringens väska för att utreda om han hade mer narkotika visade det sig att han hade en skarpladdad pistol med sig.

20-åringen är tidigare bara straffad för narkotikarelaterad brottslighet, inte någon tyngre sådan. Han berättade i polisförhör att han skaffat sig pistolen för att verka ”cool” inför sina kamrater. Det visade sig att pistolen visserligen var laddad med skarp ammunition, men att ammunitionen var av fel kaliber och inte hade kunnat avfyras om 20-åringen försökte.

Västmanlands tingsrätt konstaterade att brotten 20-åringen begått hade starkt samband med hans cannabisrökande. Han dömdes för vapenbrott, drograttfylleri, ringa narkotikabrott och ett par separata fall av brott mot knivlagen.

Han har försökt på egen hand att komma ifrån sitt missbruk och Västmanlands tingsrätt dömer honom därför till skyddstillsyn med föreskrifter om att genomgå sådan behandling som frivården finner nödvändig för att han ska komma bort från drogmissbruket.

Mer läsning

Annons