Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskar vid bassängen

Tre maskar kröp i godan ro på kaklet vid den stora bassängen på Lögarängsbadet. Roger Engström, som gjorde fyndet, kände inte för att bada mer.

Annons

– Nej, det såg ju inte så trevligt ut. Jag gick till en badvakt, men han sa att det var vanligt och att de kommer upp ibland, berättar Roger Engström, som passade på att ta några bilder som bevis.

Personalen på Lögarängsbadet fick se bilderna. De sade sig aldrig ha sett några maskar i badhuset. Men de blev ändå oroliga och hän-visade saken vidare till chefer som inte var anträffbara.

Någon som däremot gick att nå var teknikern Krister Fransson på teknik- och idrottsförvaltningen.

– Nja, vanligt är det nog inte, men maskar lever i fuktiga miljöer, troligen under plattorna, där det inte går att städa. Ibland kommer de fram.

Ska badarna vara oroliga?

– Nej, det här är nog ingenting farligt, precis.

Är detta ett problem för bara Lögarängsbadet, eller finns de i andra bad också?– Jag kan inte svara för andra bad, men jag tror att den här typen av djur, som finns i fuktiga miljöer, kan finnas på liknande platser.

Han tillade att Peab just nu håller på att lägga nya plattor, vilket förhoppningsvis ska lösa problemet.

Men när Krister Fransson studerat bilderna närmare hade han en annan teori:

– Det ser inte ut som om de kan få plats under en trasig platta, vilket får mig att tänka på eventuella planteringar med blommor.

Så sprids maskarna

Maskarna av släktet Dichogaster är nog i Norden för att stanna. De sprids med människan, och kom troligen in till Sverige via de Brittiska öarna eller Finland, inte direkt från den ursprungliga hemkontinenten Afrika.

De kan ibland spridas genom att någon försöker att spola ner en mask i toaletten. De överlever i avloppet, gärna i skador och skarvar. De kan föröka sig utan partner. Det räcker därför med en mask för att få en hel koloni. Dichogastermaskar trivs också i blomkruksjord. Maskarna ser inte trevliga ut, men är inte skadliga för människan.

Fakta: Artikeln

Daggmaskar i badrum nya inslag

i faunan av zoologen

Christer Erséus

(Tidningen Fauna flora, nummer 1 år 1995).

Mer läsning

Annons