Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskerade personer i tingsrätten

Polisen har omhändertagit fyra vänstersympatisörer och stoppat tio högeranhängare i samband med rättegången mot Revolutionära Fronten. 

Annons

Flera patruller cirkulerade i centrala Västerås och en polishelikopter har ryttlat över tingsrätten hela förmiddagen. Sex anhängare av Revolutionära Fronten står åtalade i Västmanlands tingsrätt. I samband med att rätten bröt upp för lunch utbröt tumult.

- Det kom ut 4-5 personer från åhörarsalen intill, där man kan följa rättegången på monitor. Plötsligt rev de på sig huvor och började uppträda aggressivt, berättar Sven-Åke Hammar, polis på plats. 

Fyra omhändertogs för ordningsstörning, enligt Hammar hör de till vänsterfalangen. Samtidigt stoppade polisen tio högeranhängare på Kungsängsgatan utanför tingshuset. Fem omhändertogs. 

- De var på väg fram och vi stoppade dem för att förebygga problem. De hade en aggressiv framtoning.

Varför händer det här?

- De ska väl supporta sina anhängare i rättegången. Om de vill titta och lyssna eller om de vill något annat är omöjligt att svara på. Vårt mål är att ingen tredje person ska komma till skada utan att det ska kunna gå till på ett rättssäkert sätt, säger Hammar. 

- Polisen griper person efter person, säger VLT:s reporter Ann-Sofie Sannemalm.

Klockan 13.15 omhändertogs ytterligare en person för ordningsstörning i Vasaparken. Enligt polisens rapportering har sammanlagt tio personer omhändertagits i samband med rättegången. 

Mer läsning

Annons