Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerkockens tips för grillen

Det är högsäsong för grillning och för middagar på altanen. Årets Mästerskocksvinnare Amir Kheirmand fixar firren och tipsar om bra saker att grilla.

Annons

Nu när sommaren är här går grillarna på högvarv runt om i landet. Amir Kheirmand är en av dem som låter grillen stå på större delen av sommarsäsongen.

– Den hinner knappt kallna, skrattar han.

I Amirs trädgård vankas det Mälargös och somriga grönsaker. Han vill slå ett slag för att det är möjligt att faktiskt grilla annat än sparris.

– Alla grillar sparris, men det finns så många andra grönsaker som blir bra. Fänkål och spetskål bland annat. Dela dem i halvor och grilla på medelhög värme. Det blir jättebra med lite smör, salt och peppar.

Att grilla fisk kan vara lite klurigt. Väljer man att grilla filéer kan det vara bra att tänka på att ha kvar skinnet, det håller ihop köttet bättre.

Amir tror att det vanligaste misstaget som folk gör är att man väljer att låta köttbiten ligga lite för länge på gallret.

– Generellt tror jag att folk grillar för länge så att det blir segt och torrt. Har man

stora köttbitar är en kött-

termometer bra att använda för att komma upp i rätt temperatur.

Han vill inspirera till en matlagning utan krusiduller. Man behöver inte ta fram den där vita duken och putsa silverbesticken. Det viktigaste är att det smakar gott.

– Det ska vara enkelt. Det är så jag gillar min matlagning. Man behöver inte krångla till det och använda sig av så många ingredienser.

Lite slafsigt, lite skönt, lite familjärt. Så skulle Amir beskriva sitt matintresse. Den kulinariska fascinationen fick fäste när han

i 25-årsåldern såg sig omkring i världen en hel del. Han fick uppleva nya smaker som han tog med sig hem och testade på.

– Det är kul att till exempel ta vår svenska sill och kanske smaksätta den med sydamerikanska eller thailändska kryddor. Det är roligt att blanda olika matkulturer. Våga testa.

Så här under sommaren är det många som ställer till med kalas av olika slag

– bröllop, midsommar, dop och hederliga grillfester. För att slippa stressen finns det ett gyllene ord att ta fasta på.

– Förberedelse. Det kanske låter lite klyschigt, men många gör felet att de står med massa olika saker. Gör det enkelt för dig själv och fokusera på en sak. Att grilla är perfekt.

Sallader och kalla såser blir bra tillbehör och går att göra i god tid. Enligt Amir själv går det i princip att slänga det mesta på grillen, men välj gärna kött med lite omsorg.

– Använd gärna kött med mer fett. Ska du grilla kött så välj hellre fläskkarré i stället för fläskfilé och kycklingklubba i stället för kycklinglår.

Mälargösen som Amir har späckat med citronskivor och fänkål osar fint på grillen. Det luktar sommar och får det att vattnas i munnen.

Amir Kheirmand.

Mer läsning