Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-gäng planerade sprängdåd

Sprängämnen var ordnade, de olika uppdragen utdelade… VLT kan idag avslöja mc-gänget Mongols hämndplaner som Västmanlandspolisen i sista stund lyckades sätta stopp för.

Annons
Tillhåll. Mongols MC:s klubbhus i Hacksta Västerås.

Det var den 17 februari i år som Mongolslokalen på Hacksta i Västerås angreps. I samma veva knivhöggs en Mongolsmedlem från Enköping i benet.

Bakom knivdådet och vandaliseringen låg, enligt polisuppgifter, ett gäng från X-team i Karlstad, en supportergruppering knuten till rivaliserande mc-gänget Bandidos. Vid ett möte i Stockholm, ett par veckor efter vandaliseringen av klubbhuset, smidde Mongols planer för en hämndattack.

Närvarande på mötet var bland andra Mongolspresidenterna Jonas Bergdahl och Jörgen Karlsson samt presidenten för Västeråsavdelningen Midland, en 31-åring från Västerås. Därtill medverkade ett antal medlemmar, bland dem de två män, från Kungsör respektive Arboga, som numera sitter häktade misstänkta för mordförsöken i Kungsör för knappt två månader sedan.

Under mötet drogs riktlinjerna upp för hur hämndaktionen mot X-team skulle utföras.

–Vi gjorde klart hur hämndaktionen skulle utföras och olika uppdrag delades ut till medlemmarna, förklarar en Mongols-medlem VLT varit i kontakt med.

En av medlemmarna, en 27-åring boende i Arboga, fick uppdraget att ordna fram sprängämnen.

Det senare fick Västmanlandspolisen kännedom om och vid en razzia i bostaden hos Arbogabons flickvän, hittade polisen sprängämnena:

– Vi har ännu inte fått analyssvaren från SKL och kan därför inte säga exakt vad det handlade om för fynd, säger Roger Gustavsson, utredare vid Västmanlandspolisen.

27-åringen greps i anslutning till razzian och anhölls senare av åklagare.

Enligt vad VLT erfar erkände 27-åringen direkt att de misstänkta sprängämnena var hans och han släpptes därefter på fri fot. Polisen jobbar nu efter teorin att sprängämnena var ämnade för hämndattacken mot X-team.

–Ja, det kan vara ett möjligt motiv, säger en av utredarna.

Genom razzian i Arboga-lägenheten förhindrade polisen sannolikt en kraftigare ödeläggelse:

– Vi vet, som sagt, ännu inte riktigt vad sprängämnet hade kunnat åstadkomma men hoppas inom kort få svar på detta, säger Roger Gustavsson.

HÅKAN SLAGBRAND

Mer läsning

Annons