Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH kan förlorautländska elever

Åttio tusen kronor – så mycket kan en student på Mälardalens högskola (MDH) behöva betala per termin.

Annons
Christy Polus, 22, tycker förslaget är galet.

Regeringen har nu lagt förslaget om att införa avgifter för utländska studenter. En utbildning på MDH får nästan samma pris som Sveriges prestigeuniversitet.

– Nu har vi äntligen fått reda på vilka regler som gäller, säger Ingegerd Palmér, rektor på Mälardalens högskola, MDH.

MDH har i dag ungefär 500 studenter från de länder som berörs av de nya reglerna. Höstterminen 2011 kommer de att få betala utbildningen själva. MDH tror att det innebär att endast 15–20 utomeuropeiska studenter kommer att plugga på MDH.

”Oh my God, that’s crazy”, säger Christy Polus när hon hör talas om förslaget. Hon kommer från S:t Louis i USA och studerar på programmet International business management på MDH, där nästan hälften av studenterna är utländska. Programmet ska kosta 60  000-70 000 kronor per termin nästa år.

– Det kostar lika mycket som i USA, fast där ingår boende och mat, säger hon.

Hon är övertygad om att det blir betydligt färre utländska studenter och hon tycker inte att det är konstigt att svenska skattebetalare betalar för hennes utbildning i dag.

– Nej, jag bor här. Så jag ger tillbaka också.

Även rektorn tror att det blir svårt att locka till sig studenter.

– Just nu grunnar vi på hur vi ska göra. Vi ska ut på en marknad med många duktiga aktörer med lång erfarenhet. Vi tror att det krävs resurser för att marknadsföra Sverige som studieort. Det har inga enskilda lärosäten, säger Ingegerd Palmér, rektor för MDH.

Lärosätena får inte ta ut högre avgifter än vad utbildningarna kostar. På MDH kommer en ekonomiutbildning att kosta 50 000-60 000 kronor per termin och en teknikutbildning runt 70 000-80 000.

Organisationsformen för högskolor i Sverige kan göra det svårt att rekrytera. Vissa saker som betalande studenter får i andra länder kan de inte erbjuda.

– Många förväntar sig att till exempel boende ska ingå i avgiften. Men så länge vi är en statlig myndighet har vi ingen möjlighet att erbjuda det, säger Ingegerd Palmér.

Det mesta pekar på att MDH förlorar många utländska studenter med det nya förslaget. Men Högskoleminister Tobias Krantz (FP) tycker inte att de försvårar för de mindre prestigefyllda lärosätena.

– Jag delar inte uppfattningen att reformen kommer att slå hårdare mot de nyare

lärosätena. Det blir en utmaning att locka till sig studenter.

Några svar på hur MDH ska konkurrera med till exempel Handelshögskolan eller KTH i Stockholm, när förslaget i princip kommer göra deras utbildningar lika dyra, kan han inte svara på.

– Självkostnadsprincipen gäller för varje enskilt lärosäte, så det kan bli vissa skillnader, säger han.

Regeringen lägger en till proposition i slutet av mars som förväntas göra det möjligt för högskolan att erbjuda boende och ta emot donationer. Men Tobias Krantz vill inte avslöja några detaljer om förslaget.

– Det jag kan säga är att det är en allmän avreglering. Min absoluta bedömning är att vi vill gå långt för att öka friheten för universiteten och högskolorna.

Pengarna som sparas in på de utländska studenterna är tänkt att stanna inom högskolesektorn. Exakt vad de ska gå till är inte klart.

Dyrare studier på gång

Från och med höstterminen 2011 ska studenter som inte kommer från länder inom EU, EES eller Schweiz betala för sin utbildning i Sverige. Lärosätena måste täcka kostnaderna för utbildningen, de får varken förlora eller tjäna pengar på att ta in studenterna.

Staten ska instifta två stipendier. Ett ska gå till

extra duktiga studenter och ett till studenter från länder som Sverige vill bistå.

De som börjar sina studier innan införandet kommer få gå klart dem kostnadsfritt.

Mer läsning

Annons