Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicin fanns inte på apoteket

Livsviktig hjärtmedicin för en infarktpatient fanns inte på apoteket – och patienten fick en ny hjärtinfarkt två dagar senare.

Annons

Nu anmäler Landstinget Västmanland händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

En man som vårdats för hjärtinfarkt gick till ett apotek i Västerås för att hämta ut sin livsviktiga blodförtunnande medicin. Apoteket hade dock inte medicinen, men beställde den så att den skulle finnas två dagar senare.

På morgonen samma dag som patienten skulle hämta medicinen fick han en ny hjärtinfarkt. Han kunde själv larma 112 och kom i tid till sjukhuset. Efter behandling mår patienten i dag bra.

– Det här är ett problem som dykt upp i och med avregleringen av apoteken, säger Johan Nordmark, chefläkare vid Landstinget Västmanland och förklarar:

– Avregleringen och de många apotek som dykt upp innebär att det generellt sett är lättare att få tag i medicin. Men samtidigt kan alla apoteken inte ha de stora lager som apoteken hade tidigare.

Johan Nordmark framhåller att avregleringen ställer sjukvården inför viktiga frågeställningar:

– Vi måste kanske skapa system för att från sjukvården skicka med patienter tillräckligt mycket medicin så de räcker även om patienten måste vänta på beställd medicin från apoteket.

Mer läsning

Annons