Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinavdelning stängdunder vinterkräksjukan

Nu är vinterkräksjukan tillbaka på Centrallasarettet. I fredags stängdes en avdelning efter att patienter och personal insjuknat.
- Det är inget ovanligt. Det är sådant som inträffar vid den här årstiden, säger Liselott Sjöqvist, divisionschef på medicinavdelningen

Annons

Det är sju personer ur vårdpersonalen och sex patienter på avdelning 14 som drabbats av den smittsamma sjukdomen.

- Den är väldigt smittsam, men det brukar gå över på ett par dygn.

Caliciviruset, som är roten till det onda, orsakar diarré, kräkningar och magsmärtor.

Den senaste personen som insjuknande var ur vårdpersonalen och det var under det senaste dygnet.

– Den person som senast insjuknande var en ur vårdpersonalen och det var under natten till söndag, säger Smedjegård.

Det är oklart när avdelningen öppnar. Diskussionerna kommer att upptas under morgondagen. Men Smedjegård vill inte spekulera.

– Men vi har fått uppfattningen att det börjar klinga av nu. Får vi inga nya sjukdomsfall nu är det möjligt att vi kan öppna snart igen. Men vi måste försäkra oss om att ingen mer insjuknar och att viruset inte finns kvar på avdelningen, säger Smedjegård.

Det gick snabbt att stänga ner avdelningen och börja det arbetet med att bli av med vinterkräksjuka. Medvetenheten är mycket hög bland personalen. 

– Personalen har en väldigt bra beredskap från tidigare år. Särskilt nu när vi haft svininfluensan och andra typer av motståndskraftika bakterier på senare tid. 

För att skydda sig mot viruset finns endast ett råd: tvätta dig med tvål och vatten – och använd handsprit. Då dör viruset.

På avdelning 14 vårdas patienter som drabbats av stroke eller har någon hjärnsjukdom. Men just nu är det alltså stopp för att ta in nya patienter.

Borde allmänheten vara orolig eller extra försiktig?

– Nej, det tycker jag inte de ska vara. Men däremot ska de se till att vara noga med handhygienen i samband med att de äter eller dricker eller efter toalettbesök. Och det gäller inte bara nu, det gäller alltid för att olika typer av magsjukor inte ska få fäste.

Mer läsning

Annons