Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer fängelse för yxrånare

Tre månaders fängelse och skyddstillsyn för ett yxrån räcker inte anser Svea hovrätt som skärper straffet med ett år i fängelse.

Annons

Det var på kvällen den 11 januari i år som den 23-årige västeråsaren, maskerad med rånarluva och beväpnad med en yxa, hotade den ensamme anställde på OK-Q8 Råbyleden och krävde pengar, folköl och cigaretter.

Det fick han – i form av nästan 4 000 kronor i kontanter, ett sexpack öl och fyra paket cigaretter. Tillskyndande poliser kunde dock snabbt gripa 23-åringen i närheten.

Västmanlands tingsrätt ansåg att ett längre fängelsestraff skulle ”enbart vara destruktivt” för den tidigare ostraffade 23-åringen och ansåg att han behövde vård och hjälp. Därför dömdes han till tre månaders fängelse förenat med skyddstillsyn.

Chefsåklagare Göran Kastlund överklagade dock domen – minimistraffet för rån är ett års fängelse.

Svea hovrätt fastslår också att det rörde sig om ett rån med hot mot en ensam anställd sent på kvällen. Den anställde har också tagit mycket illa vid sig av händelsen.

Hovrätten anser liksom tingsrätten att skyddstillsyn vore den lämpligaste påföljden, men klargör att skyddstillsyn inte är ett tillräckligt ingripande straff för det grova brott 23-åringen begått.

Därför döms han till ett år och tre månaders fängelse, utan skyddstillsyn. Förutom fängelsestraffet ska han, enligt såväl tingsrätt som hovrätt, betala ett skadestånd på 12 000 kronor till den rånade.

Mer läsning

Annons