Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer hjälp till unga missbrukare

Missbruket bland unga kräver fler vårdinsatser i Västerås. Kommunen förlänger nu ett projekt som erbjuder yngre med alkohol- och narkotikaproblem snabbare hjälp.

Annons

Att fler yngre missbrukar alkohol, cannabis och andra droger har varit ett problem i Västerås en längre tid. Opiater är det preparat som ökat mest och blandmissbruk är mycket vanligt.

Situationen var så allvarlig att Västerås stad för ett år sedan drog i gång en satsning riktad mot unga 18 till 25 år med missbruksproblem. Genom att snabbt söka upp, göra hembesök och uppföljningar och samverka med bland annat föräldrar och polis skulle man tidigare kunna erbjuda behandling och motivera till ett drogfritt liv.

Resultatet det första året är blandat. Visserligen har man nått en del yngre som är på väg in i ett missbruk och lotsat dem vidare till behandling. Men många yngre som missbrukar har även andra psykiatriska problem och är svårare att motivera och tar tid att behandla.

Staden vill fortsätta satsningen ett år till, speciellt som antalet unga missbrukare som får behandling och beviljats institutionsvård ökat under förra året.

– Där vet vi ju inte om ökningen beror på om vi upptäcker fler eller vad det kan bero på. Men vi vet att fler ungdomar använder droger, att drogerna är starkare och att behandlingen tar längre tid. I höst gör vi en ny kartläggning och då blir det intressant att se vad som hänt under tiden som det här projektet varit i gång, säger Staffan Jansson (S), ordförande individ- och familjenämnden.

Mer läsning

Annons