Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner tillbaka på skatten

I går torsdag påbörjade Skatteverket överföringen av skatteåterbäringen till bankgirocentralen och den fortsätter även på fredagen. Pengarna bör därför finnas på ditt bankkonto lagom till helgen.

Annons
Höga summor. Skatteverket betalar tillbaka 760 miljoner kronor till västmanlänningarna som e-deklarerat. Av den summan får västeråsare ta emot drygt 455 miljoner i skatteåterbäring.

Det säger Susanne Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Men om inte återbäringen finns på bankkontot efter klockan 15 på fredagseftermiddagen, så tag kontakt med din bank, är hennes råd.

Hon påpekar, att Skatteverket äger processen fram till att filerna med informationen förts över till bankgirocentralen.

– De justerar sedan ut dem till respektive bank, vilket innebär att en del deklaranter bör ha fått återbäringen under torsdagen och andra får den under fredagen. Men det är helt beroende av hur snabba bankerna är. När man betalar sina räkningar kan det ju ta ett par dagar innan transaktionen är genomförd, säger hon.

I Västmanland får drygt 100 000 personer, som e-deklarerat, 760 miljoner kronor i skatteåterbäring före midsommar. Mest skatteåterbäring i länet får västeråsarna, drygt 455 miljoner kronor. I hela landet handlar det om över 27 miljarder kronor. De som har skickat in pappersdeklarationer får vänta på sina pengar till augusti.

Enskilda näringsidkare har hittills fått vänta på en eventuell skatteåterbäring i december, då de tidigare inte kunnat e-deklarerat med bilagor.

– För första gången får även den gruppen sin återbäring före midsommar, säger Susanna Svensson.

Vissa e-deklaranter i länet kommer dock inte att få sina pengar före midsommar, det beror på att de tagits ut för granskning och att den ännu inte är klar.

Om skatteåterbäringen

Nästan 3,5 miljoner personer får skatteåterbäringen före midsommar. Av dessa bor 57 827 i Västerås.

Totalt utbetalas: Drygt 27 miljarder kronor.

Berör: De flesta som deklarerat via Internet, sms, app eller telefon.

Varav i Västerås: Drygt 450 miljoner kronor.

Totalt i Västmanland: Drygt 760 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons