Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade att bilar parkerats på brunn – kan ha orsakat att olja läckte ner i vattnet trots insats

Räddningstjänst hindrade oljan från att läcka ner i en brunn på söndagen, men var sen tvungna att åka tillbaka eftersom det missats att bilar samtidigt parkerats på en annan brunn.

Annons

Räddningstjänst fick rycka ut en andra gång på söndagens oljeutsläpp i Västerås. Orsaken: andra brunnar hade missats eftersom de täckts av parkerade bilar och stora mängder vatten och olja. Olja från läckan har därför runnit ner i brunnen. Enligt Vattenfall Service S personal på plats finns det dock inget som tyder på att vattnet runnit ut i Mälaren eftersom brunnarna verkar ha oljeavskiljare.

Räddningstjänsten ryckte först gången ut strax före 14.30 till området kring Mälargatan och Sjötullsgatan i Västerås. Detta sedan ett oljeutsläpp skett. Oljan kom från elkablar, högspänningskablar.

Räddningstjänsten stoppade utsläppet genom att lägga ut sågspån så olja inte skulle läcka ner i vattnet eller brunnen som fanns på platsen. Därefter fick Mälarenergi ta över för att sanera med sugbil.

Men vid 17.50 ringdes räddningstjänst ut än en gång eftersom saneringspersonal på plats var oroliga att olja runnit ner i brunnarna och behövde vidare assistans. Mälarenergis personal på plats hade upptäckt ytterligare en brunn där oljan runnit ner. Även vid andra tillfället stoppades ytterligare olja från att rinna ner i brunnen med hjälp av sågspån.

Enligt räddningstjänst var det stora mängder olja som läckt ut. Hur mycket som hamnat i brunnen är oklart.

Enligt polisen tänkte de till en början skriva en polisanmälan för att utreda miljöbrott, men det ansåg man senare inte behövdes.

Mer läsning

Annons