Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade att scanna bröllopspresent på Ica – frikänns av tingsrätten

Kvinnan missade att scanna ett spa när hon storhandlade på Ica Maxi, varpå hon åtalades för stöld. Men nu har hon friats av Västmanlands tingsrätt.

Annons

En kvinna i 30-årsåldern har av Västmanlands tingsrätt friats från ett åtal om stöld som lagts henne till last efter en händelse på Ica Maxi på Hälla i början av sommaren.

Kvinnan hade storhandlat för omkring 3 000 kronor i matbutiken men återvände strax därpå för att handla ytterligare några varor, däribland ett spa för 3 499 kronor som hon uppgett skulle bli en bröllopspresent till sin man. Men ett butiksbiträde noterade att kvinnan bara betalade för varor till ett värde av ungefär 100 kronor och att hon därefter lämnade butiken.

Läs också: Lät bli att skanna varor för över 2 000 kronor – döms för stöldförsök

När butiksbiträdet strax därefter konfronterade kvinnan ute på parkeringen och bad om att få se kvittot sa kvinnan först att hon förmodligen slängt det och visade istället kvittot från det första köpet. Hon stod dock på sig och hävdade fortfarande att hon betalat för poolen. Inför rätten har kvinnan sagt att hon var stressad den aktuella dagen och att hon vid köptillfället inte tittat på summan på displayen utan bara betalat. Dessutom hade hon, uppger hon, blivit distraherad av en annan kund som hon tyckte betedde sig märkligt i självutcheckningen.

Läs också: Fuskade med självscanningen på Ikea – åkte dit för stöld

Tingsrätten skriver i domen att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att det kvinnan säger är sant: "Det framstår inte som orimligt att NN (kvinnans namn), i vad hon beskrivit som en stressad situation, där hon haft sin uppmärksamhet riktad åt ett annat håll, kan ha låtit bli att kontrollera vilka varor hon betalade för och vilket belopp hon betalade, men ändå varit övertygad om att hon hade skannat och betalade för alla varor."

Mer läsning

Annons