Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks ha stulit för en miljon - på ett halvår

Under ett halvår misstänks den 49-åriga kvinnan ha snattat för minst en miljon kronor. Sedan ska hon ha sålt sakerna vidare på auktionssajten Tradera. Nu åtalas för hon grov stöld alternativt grovt häleri.

Annons

Den 49-åriga kvinnan är känd sedan tidigare och i polishuset går hon under benämningen ”storsnatterskan”. De senaste tio åren har hon blivit dömd för 16 brott - en fortkörning och resten stöldbrott.

- En miljon kronor är lågt räknat, det handlar om enorma mänger saker hon har stulit från olika affärer, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

De flesta stölderna har skett i Västerås men hon har även åkt runt till stora köpcentrum i Mellansverige. Enligt åklagaren kan kvinnans snattande jämföras med en näringsverksamhet.

- Hon har tagit allt ifrån smycken till porslin, kläder, lego, ja, allt, säger Norström.

Utredningen har varit omfattande med över 8 000 godspunkter. Förundersökningen blev så stor att den inte gick att skicka elektroniskt från åklagarkammaren till tingsrätten - istället fick de 2 817 sidorna fraktas i kartonger på en gammal hederlig pirra.

- Vi har hittat saker i hennes lägenhet, förråd, källare, garage, överallt. Vi har även hittat saker i hennes ex-mans förråd och honom har jag åtalat för grovt häleri. Han nekar till brott, men kvinnan har erkänt stöld.

Vid en husrannsakan hittades över 400 000 kronor i kvinnans bostad - pengar som polis och åklagare tror kommer från bland annat Tradera där hon haft minst 14 olika konton under olika alias.

- Poliserna har verkligen jobb ett jättejobb med att spåra konton och all godshantering.

I förhör har hon sagt att hon stjäl när hon mår dåligt, när hon har ångest. Att hon inte i förväg planerar att hon ska snatta eller stjäla utan att hon helt enkelt ”bara tar när hon ser något hon vill ha.”

En tång har varit hennes främsta arbetsredskap.

Hur lyckas man stjäla så mycket på så kort tid? Och så mycket?

- Ja, jag kan inte annat säga än att hon är skicklig. I och för sig har hon mångårig träning bakom sig, säger Carl-Johan Norström.

I vissa förhör har kvinnan varit väldigt pratsam, i andra har hon vägrat svara på utredarens frågor och sagt att hennes förhör ändå bara missuppfattas.

År 2009 genomgick kvinnan en rättspsykiatrisk undersökning efter att ha blivit åtalad för ännu ett stöldbrott. Den gången blev hon inte diagnosterad för kleptomani - det undersökande vårdteamet ansåg hennes stölder som planerade snarare än impulsdrivna och att hon har ett krimininellt tänk.

Kvinnan påstår att hon försökt få hjälp med sitt beteende under flera år men att landstinget inte ställt upp, inte ens när frivården har försökt hjälpa till.

Rättegången blir i höst och den förväntas pågå i minst fem dagar.

Mer läsning

Annons