Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbad flicka fick för lite hjälp

Skolan tog inte den mobbade flickans problem på allvar. Nu kräver Skolinspektionen åtgärder från Västerås kommun.

Annons
Flickan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto Scanpix.

Flickan går i årskurs 6 och har under en längre tid utsätts för kränkande behandling av andra elever. Bland annat har eleverna slängt hennes jacka i toaletten, utan att skolan meddelade flickans föräldrar.

Flickans mamma anmälde skolan efter att kränkningarna pågått nästan dagligen under höstterminen 2009. Det gick så långt att flickan inte ville vara med på lektionerna med klassen. Hon fick undervisning i ett eget rum och vid ett tillfälle ska en lärare ha dragit in henne i klassrummet, vilket hon uppfattade som kränkande.

Västerås kommun skriver till Skolinspektionen att skolan har arbetat med värdegrundsfrågor och bland annat startat en tjejgrupp. De skriver också att händelsen med läraren som drog in flickan i klassrummet var skämtsam.

Skolinspektionen kritiserar kommunen för att inte ha tagit flickans problem på allvar och att de har betraktat det som en konflikt mellan två elever. De kräver att kommunen redovisar vilka åtgärder de har tagit i senast i sommar. Flickans föräldrar medger att situationen har blivit något bättre efter att de anmälde skolan.

Grundskolenämndens ordförande, Mikael Damsgaard (M), har inte läst skolinspektionens beslut och ber att få återkomma om vilka åtgärder som ska tas.

- Jag vet inte vilket fall det rör sig om men det är oacceptabelt att elever kränks, säger han till VLT.

Skolans rektor vill inte uttala sig om enskilda elever.

Mer läsning

Annons