Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnen skymde Venus

Molnen var i vägen när runt hundra personer samlades tidigt på onsdagsmorgonen i Västerås för att titta på Venuspassagen. Men det gick ju att se den på länk från Indien också.

Annons
Spanar efter Venuspassagen. Sara Fallbrink med sonen Erik och Emma-Karin Rehnman tittade om de kunde se Venuspassagen från Skrapans 22:a våning, men molnen var i vägen. ”Det är ändå kul att komma hit och träffa andra med liknande intresse”. Foto: CATHARINA LINDER

Mellan jorden och solen finns två planeter, Merkurius och Venus. I går morse inträffade den så kallade Venuspassagen, när Venus hamnar i en rät linje med jorden framför solen och det går att se planeten som en svart prick mot solen under sex timmar och 40 minuter.

- Allting som inte är som det brukar vara brukar bli något speciellt, säger Hans Thorgren från Västerås astronomi- och rymdforskningsförening.

Om det då inte var några moln i vägen då, till stor förtret för dem som klockan fyra på morgonen samlades på Skrapans 22:a våning. Sara Fallbrink var där tillsammans med sin sjuårige son Erik. Hon hoppades att molnen skulle försvinna.

- Vi var tvungna att komma hit för att se om vi kunde se något. Vi är tillräckligt intresserade för att vara här klockan fyra på morgonen, säger Sara.

För att kunna se Venus passera solskivan hade Västerås astronomi- och forskningsförening ställt upp teleskop och höll med skyddsglasögon mot solens strålar. Tolvåriga Emma-Karin Rehnman provade sina.

- Det här är en stor astronomisk händelse, det tycker jag är roligt, säger Emma-Karin som också såg den förra Venuspassagen för åtta år sedan.

Nästa Venuspassage inträffar inte förrän om 105 år. För att de som tagit sig upp på morgonen ändå skulle få se Venuspassagen, länkade astronomiföreningen upp sig till ett teleskop i Indien där det var molnfritt. Och se där, Venus passerade solen.

Utifall att. För att titta mot solen och se Venuspassagen behövs skyddsglasögon. Emma-Karin Rehnman testade. ”Jag tycker det är kul med all sorts vetenskap” säger Emma-Karin.

Mer läsning

Annons