Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om varg lockade många

Till Ulvstagården i Haraker kom i går kväll närmare hundra personer till informationsmöte om varg och framför allt för att få veta hur man med stängsel förhindrar att rovdjur angriper tamdjur.

Annons
Välbesökt möte. Nära hundra personer kom till Ulvstagården i Haraker för att lyssna på information om hur man skyddar sin tamboskap mot angrepp av rovdjur och då särskilt varg. Inga Ängsteg från Viltskadecenter berättade och svarade på frågor.

– Exakt 210 vargar är det bestämt att det ska finnas i landet, inte fler. Vi försöker räkna dem och göra en sammanställning för att hålla ett korrekt antal, sa Inga Ängsteg från Viltskadecenter i Grimsö.

Hon inledde mötet med att berätta om rovdjurs beteende och särskilt vargens. Många fårfarmare var på plats. Flera incidenter med får och hund där varg varit inblandad, rapporterades i somras i trakterna kring Fläckebo, Ramnäs, Skultuna, Västerfärnebo, Bovallen och Munga.

Vilka stängsel som lämpar sig bäst för att skydda djuren mot varg demonstrerades genom en bildvisning.

– Fyr- och femtrådiga elstängsel eller fårnät med två eltrådar förebygger vargangrepp fyra till sex gånger mer effektivt än ”vanliga” stängseltyper, sa Inga Ängsteg.

Men stora områden med inhängningar får samtidigt inte inkräkta på allmänhetens tillgänglighet i markerna, påpekade hon också.

I Sverige är det vanligt med elstängsel, som har en styrka upp till 25 joule. Från första september är det förbjudet att sälja starkare stängsel än fem joule, enligt en ny Europastandard.

– Det är en dödsstöt mot rovdjursstängsel. Ett stängsel med fem joule känns knappt när man kommer i kontakt med det, sa Inga Ängsberg.

Att ha boskapshundar som skydd mot rovdjur i hägnen är vanligt i flera länder i Europa. I Sverige har sedan några år den metoden av rovdjursskydd testats. Bidrag för inköp av boskapshund finns att ansöka om.

– De 50 hundar som för närvarande finns på 26 gårdar runt om i landet, har visat bra resultat. Om angrepp förekommit? Ja, i en fäbod där djuren dock inte gick i hägn men fritt, sa Inga Ängsteg och tillade att den risken alltid finns.

Mer läsning

Annons