Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstridiga besked – men inga pengar

Pernilla Schmidt, 47 år, blev sjukskriven i juni på grund av sin ledgångsreumatism.

Annons
Lättad. Pernilla Schmidt tvingades att låna pengar av sina föräldrar och vänner för att klara sig under sommaren. Hon är glad att hon kommer att få sina pengar nu, men ledsen över hur mycket hon varit tvungen att kämpa. ”Man känner sig så liten mot en myndighet”, säger hon. Foto: Margareta Andersson

Men trots läkarintyg, arbetsgivarintyg och sin egen sjukanmälan fick hon inga pengar från Försäkringskassan.

Problemen började direkt. Pernilla skickade in sjukanmälan med läkarintyg men så ringde en handläggare och sa att läkarintyget saknades. Pernilla skickade in ett nytt, och sedan ett tredje. Hon skickade även in sin egen anmälan flera gånger. När arbetsgivarintyget saknades ringde Pernilla till löneadministratören på sitt jobb som sa att hon hade sjukanmält henne.

Karusellen fortsatte. Pernilla hade kontakt med tre olika handläggare som alla sa olika saker. Förra veckan pratade hon med en handläggare och då saknades plötsligt alla papper.

En annan handläggare ringde och frågade om ett avslutat sjukärende.

– Jag försökte förklara att det här inte handlade om maj utan ärendet från 5 juni till ¿6 juli. Hon frågade om jag på heder och samvete kunde säga att jag verkligen varit sjuk för hon tvivlade på det. Hon frågade om jag hade någon chef hon kunde ringa och fråga om jag faktiskt inte hade jobbat. Jag tycker det är kränkande.

Linda Mihailovic, områdeschef för tidig bedömning på Försäkringskassan i Västmanland, säger att problemet var att det saknades uppgifter.

– Det var absolut inte så att handläggaren misstrodde henne, säger Linda Mihailovic.

Ni hade läkarintyg, arbetsgivarintyg och hennes egen anmälan. Vad saknades?

– Jag kan inte gå in specifikt på det här ärendet. Det var uppgifter som behövde kompletteras.

Enligt en handläggare fanns intygen men enligt den andra inte. Har de tappats bort däremellen?

– Allting registreras i datorn så blanketter kan inte tappas bort.

Direkt efter att VLT kontaktat Försäkringskassan ringde en handläggare till Pernilla och en utbetalning gjordes.

– Handläggaren beklagade att ärendet blivit försenat och frågade om det var okej att jag fick min utbetalning för juni, berättar Pernilla, som blev irriterad och sa att det är klart att det är okej och undrade vad som hade varit problemet.

– Hon sa att det fanns oklarheter kring min sjukskrivning i maj. Jag sa att jag tyckte det var kränkande att jag i telefon ska lova på heder och samvete att jag har varit sjuk. Hon sa att det var tråkigt att det blivit så. Och att de skulle ändra på sina rutiner.

Hur då?

–Ja, det sa hon inte.

VLT ringer återigen upp Linda Mihailovic, områdeschef för tidig bedömning, och frågar varför ett gammalt ärende har med denna sjukskrivning att göra.

– Det har inget med det att göra. Det var några andra uppgifter som behövde kompletteras, säger hon.

VLT frågar återigen Pernilla om hon gav dem några nya uppgifter. Det gjorde hon inte.

Mer läsning

Annons