Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Inga gifter för barnen

Alla barn ska få en giftfri barndom. Det är ett av de krav som språkröret Åsa Romson presenterade när Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar inleddes på ACC i Västerås i dag. 

Annons
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson talade på partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås.

- Tänk om vi kunde erbjuda giftfria förskolor, där man kan garantera att barn inte kommer i kontakt med saker som inte klarat hårda miljökrav.

För att nå dit måste en hel del arbete göras på kommunnivå. Till exempel måste man jobba med ökad tillsyn från miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna.

Åsa Romson vill också se att förskolepersonalen utbildas i fråga och att hårdare miljökrav ställs vid upphandlingar.

-Det gäller allt man köper in, leksaker, blöjor. Att man inte bara ser till vad som är billigast, utan också vad produkterna innehåller.

Giftfri barndom ingår i ett fempunktsprogram som miljöpartiet vill uppfylla år 2025. Andra punkter är minskad och mer medveten konsumtion, att alla skolor ska laga mat på plats, större biologisk mångfald i skogarna och att energianvändningen ska vara så effektiv år 2025 att behoven av energi minskat med 20 procent från i dag.

Partiet fyller 30 år i år och Åsa Romson beskriver målen som ett avstamp för framtiden.

Men går de att genomföra?

-Ja, det här går att genomföra. Sedan räcker de inte ända fram till ett hållbart samhälle, men vi kommer en bra bit på väg.

Mer läsning

Annons