Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muhudin kvar i Västerås

16-årige Muhudin Izadin är kvar i Västerås och hoppas fortfarande få slippa bli deporterad till Italien. Men från EU:s asylregler gör Migrationsverket mycket få undantag.

Annons

Som VLT kunde berätta i går ska Muhudin Izadin skickas till Italien dit han först anlände som flykting från Somalia för tre år sedan.

Muhudin vägrar. Han har bott i Sverige och Västerås i två år. Det är här han har sin farbror. I Italien finns inga släktingar som väntar.

Egentligen skulle han ha infunnit sig hos Migrationsverket i Märsta i går för vidare färd till Italien.

– Jag har inte åkt någonstans utan varit kvar i Västerås. Jag är väldigt orolig. Jag vet inte om de ska söka upp mig, säger Muhudin Izadin.

Att han skickas till Italien är helt enligt Dublinförordningen som de flesta EU-länder skrivit under och som reglerar vilket land som ska ta hand om en asylsökandes ansökan.

Den som har familj i ett annat EU-land kan få sin ansökan prövad i det landet. Men sådana släktband måste den asylsökande bevisa.

– Det kan vara svårt för människor från exempelvis Somalia att visa dokument som styrker ålder, identitet och släktförhållanden, säger Christer Lyck på Migrationsverket.

– Undantag från Dublinförordningen är vi strikta med även om vi gör en bedömning från fall till fall, säger hans kollega Inger Lagerström.

– Jag har inte sovit. Jag är orolig att polisen ska dyka upp. Jag vill inte till Italien, säger Muhudin Izadin.

Mer läsning

Annons